Интеруут добави 9,5 терабита към мрежата си

Интеруут добави 9,5 терабита към пан-европейската си фибро-оптична мрежа. Разширението е извършено в партньорство с Juniper Networks Inc, съобщиха от компанията.

IP трафикът в мрежата на Интеруут се увеличава двойно на всеки 12 месеца, твърди операторът. Ръстът е в резултат на разпространението на широколентовия достъп на новите пазари, където Интеруут обслужва клиенти като словашкия телеком, ATM в Полша и Magyar Telecom в Унгария.

Само между 2000 и 2008 г. в Европа търсенето на интернет нараства с 274,3%, а  в България – 450,7%, по данни на Internet World Stats от декември 2008 г.

Принос има и нарастващото мултимедийно съдържание, което мобилните доставчици като Vodafone предоставят, както и ръстът на виртуалните частни мрежи (VPNs). Всичко това е довело до 32% ръст на Интеруут през 2008 г., посочиха от компанията.

"Сегашната инфраструктура на мрежата ни има капацитет за надграждане още 50 пъти", заяви Матю Фини, директор на отдел Технологии и информация в Интеруут.

За увеличаване на капацитета с 9,5 терабита, Интеруут използва рутери на Juniper Networks в основата на своята пан-европейска фибро-оптична мрежа. Те покриват повечето от големите бизнес центрове на Европа.

"Търсенето на широколентов Интернет продължава да расте и доставчиците трябва да разширят мрежите си и увеличат капацитета им", посочи Герт-Ян Шенк, старши вицепрезидент на Juniper Networks за Европа, Близкия Изток и Африка.

Коментар