Само частници ще цифровизират БНТ и БНР

Единственото решение за преминаване на БНТ и БНР към цифрово излъчване в условията на финансова криза, е да се обяви конкурс, в който да участват 100 процента частни компании, заяви на пресконференция днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) Александър Цветков.

Той обяви предложението на работна група към министерството да бъде отменен Законът за публичното радиоразпръскване. Приетият през май 2009 г. закон ангажира държавата с огромни разходи за изграждане и поддържане на мрежи за разпространение на програмите на БНТ и БНР.

Законът беше остро критикуван, заради изкуственото разделение на преноса от излъчването, което противоречи на Закона за електронните съобщения. Текстове, които налагаха това ограничение бяха отменени от Конституционния съд, припомни министърът.

МТИТС предлага цифровото разпространение на програмите на БНТ и на БНР да бъде регламентирано в законите за електронните съобщения и за радиото и телевизията. Ще отпадне ограничението едно частно предприятие да реализира преноса и излъчването на програмите. По този начин се осигурява възможност за реализиране на икономия от мащаба и съответно по-нисък разход за предоставяне на услугите.

Собственикът на обществената мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване ще бъде задължен да разпространява сигнал в цялата страна. Така ще бъдат защитени правата и интересите на тези 30 на сто от българите, които гледат само ефирна телевизия, поради липсата на търговски интерес да бъдат изграждани мрежи в малките и отдалечени населени места.

Държавата трябва ще предприеме и мерки за популяризиране на ползите от цифровите телевизии и радио. Ще бъде осъждан и работещ модел за подпомогне хората в неравностойно положение и социално слабите, като бъде поета част от цената на устройството, което те трябва да си купят, за да могат да приемат цифровите програми на старите си аналогови телевизори.

Коментар