Намаляват състава на съобщителния регулатор

С предстоящите промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) ще бъде намален съставът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), съобщи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Броят на комисарите ще се редуцира от 9 на 5. Предлага се също мандатът на членовете на комисията да бъде 5 години.

Предложението е в изпълнение на решение на Министерския съвет, с което бе одобрен съвместен доклад на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и на министър Цветков за оптимизиране на състава и мандата на независимите регулаторни органи.

Промените в ЗЕС имат за цел да възстановят нарушения модел на работата на съобщителния регулатор, посочиха от МТИТС. Години наред той е бил съставен от петима членове, подпомагани от квалифицирана администрация. За регулирания към момента в страната ни пазар на съобщителни услуги е необоснована раздута структура, категоричен е министър Цветков.

Моделът, който сега се предлага в ЗЕС, е разпространен в по-голяма степен в европейските държави. Изключения има основно, когато пазарът е значително по-голям от българския или регулаторът покрива и медийния сектор.   

Предлаганите изменения в Закона напълно гарантират независимостта на КРС, тъй като няма промяна в квотите, спрямо положението отпреди увеличаването на числеността. Спазено е и изискването за приемственост.

Преструктурирането на осемте регулаторни органа в страната – КРС, Съвет за електронни медии, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на конкуренцията, Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита от дискриминацията, Държавна комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори – ще доведе до освобождаване на 26 щата. Икономиите за бюджета ще бъдат в размер на около 1 500 000 лв. годишно.

Коментар