TSMC обмисля инвестиция в първия си чип-завод в Европа

TSMC проучва Германия като потенциална локация за нов свой завод за чипове, надява се на държавна финансова помощ (снимка: CC0 Public Domain)

Тайванският гигант TSMC няма „планове за момента“ да изгражда нова фабрика в Европа, но компанията не изключва вероятността да стори това в близко бъдеще: в края на декември 2022 най-големият производител на чипове в света изпрати висши свои представители в Дрезден, Германия, за да обсъдят възможността на създаване на завод там.

Новината за визитата дойде седмици след като германското бизнес-списание Capital съобщи, че делегация на TSMC вече е пътувала до областта Саксония, за да обсъди възможността за изграждане на фабрика там. Това стана през октомври.

В самия край на 2022 г. FT съобщи, че допълнителна делегация ще пристигне през 2023 г., за да вземе „окончателно решение“ дали да похарчи милиарди за нов завод, който се очаква да започне да се строи „още през 2024 г.“ Вестникът цитира изпълнителен директор от доставчик, който евентуално ще осигурява ключови материали за предложения завод в Дрезден. Неназованият шеф казва на вестника, че ще е необходима подкрепа от държавата.

До юни председателят на TSMC Марк Лиу казваше, че гигантът няма „конкретни планове“ за фабрики на стария континент, тъй като има „сравнително по-малко клиенти“ там. През второто полугодие обаче нещата се промениха. Конфликтът между САЩ и Китай принуди доставчиците на чипове да търсят нови локации за своите производства.

В края на годината TSMC обяви, че ще утрои планираната си инвестиция не в едно, а в две нови съоръжения в Аризона, увеличавайки залога до 40 милиарда долара. Междувременно в Япония TSMC изгражда нова фабрика със Sony, която ще произвежда чипове, използвайки по-старите 22 и 28-нм технологии.

Позицията на САЩ относно търговията с Китай изглежда е поставила TSMC в малко затруднение. Главният изпълнителен директор Си Си Вей наскоро говори на събитие, където заяви, че „геополитическата конфронтация е изкривила целия пазар“. „Преди това правехте дден продукт и можехте да го продавате из целия свят. Сега някои продукти не са разрешени за продажба. Някои държави казват, че нямате право да влизате. Някои пък казват, че може да използвате само определени [местни] продукти“, заяви Вей.

Един нов завод на TSMC в Германия би бил благодат за страната, за която вече има планиран завод на Intel – в Магдебург. Но, подобно на случая с Intel, плановете се бавят, защото големият производител ще търси допълнителни публични субсидии за проекта си, цитирайки като една от причините за това увеличените разходи.

Коментар