SpaceX стана по-скъпа компания от Intel и Qualcomm

Постиженията на SpaceX ѝ осигуриха доверието на инвеститорите, а техните пари донесоха на компанията пазарна капитализация от 137 млрд. долара (снимка: CC0 Public Domain)

SpaceX на Илон Мъск набра 750 милиона долара в нов кръг на финансиране, в резултат на което инвеститори, включително Andreessen Horowitz, оценяват компанията за ракети и сателити на 137 милиарда долара, съобщи CNBC късно в понеделник.

Още от ноември SpaceX се готви да предложи акции с цел набиране на финансиране, което може да увеличи оценката на компанията до 150 милиарда долара. Сега, когато това е почти факт и пазарната стойност на фирмата се оценява на 137 млрд. долара, тя се нарежда сред 30-те най-скъпи технологични компании в света, пред Intel, Qualcomm, AMD, SAP.

SpaceX, сред чиито инвеститори са Alphabet и Fidelity Investments, набра около 1,68 милиарда долара чрез капиталово финансиране през юни. Общо за 2022 година компанията е привлякла 2 милиарда долара финансиране.

Миналата година SpaceX отчете няколко нови постижения, макар да се сблъска със забавяне на своята програма Starship, която е част от усилията на НАСА да изпрати астронавти отново на Луната.

Безспорно постижение е, че сателитната интернет услуга Starlink надхвърли 1 милион абонати. SpaceX успя да надмине 60 изстрелвания на ракети за многократна употреба за една година чрез своята програма Falcon.

В момента компанията продължава разработването на своите ракети носители Starship и Super Heavy в завода си Starbase в Бока Чика, Тексас. Не е ясно кога SpaceX ще премине към следващата стъпка от програмата, която включва тест за орбитално изстрелване, но се знае, че тези нови ракети ще са значително по-големи.

Понастоящем НАСА обмисля дали SpaceX може да помогне за спасяване на обитателите на Международната космическа станция. Руската капсула „Союз“ предизвика изтичане на охлаждаща течност през декември и сега е в ход разследване, за да се определи дали космическият кораб може безопасно да върне екипажа у дома или вместо това ще трябва да се предприемат спешни мерки.

Коментар