В Дания заработи най-мощната вятърна турбина в света

Вятърната турбина Vestas V236-15 MW е най-мощната в света към момента
(снимка: Vestas / Twitter)

Датската компания Vestas пусна в пробна експлоатация най-мощната вятърна турбина в света. Уникалното съоръжение Vestas V236-15 MW e монтирано на тестова площадка в Западен Ютланд.

Диаметърът на ротора е 236 м, а дължината на лопатката е 115,5 м. На базата на тази турбина се разработват проекти за редица офшорни вятърни паркове в Европа и САЩ, отбелязва Electrek.

Внедряването на Vestas V236-15 MW в промишлен мащаб ще започне през следващата година. Вятърните турбини с височина 280 метра – най-високите в света – ще направят своя дебют в датска вятърна ферма във Фредериксхавн.

Турбината на Vestas e избрана и като основна единица за проектите на офшорни вятърни паркове Atlantic Shores в Ню Джърси и Empire Wind 1 и Empire Wind 2 в Ню Йорк. Един такъв генератор е в състояние да осигури електричество на 20 000 домакинства.

Vestas V236-15 MW може да произвежда годишно 80 GWh електроенергия. Това количество чиста енергия е еквивалентно на намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 38 000 тона годишно или приблизително колкото премахването на 25 000 автомобила от пътищата.

Преди инсталиране на Vestas V236-15 MW рекордът за най-мощна вятърна турбина държеше Haliade-X на General Electric с нейните 14 MW.

Но датската инсталация също няма да бъде шампион за дълго. Китайците завършват вятърната турбина MySE 16.0-242 с мощност 16 MW. Тя ще влезе в пробна експлоатация до средата на тази година, а серийното производство ще започне през 2024 г.

Коментари по темата: „В Дания заработи най-мощната вятърна турбина в света”

добавете коментар...

  1. Админ

    Доколкото ми е известно, БГ единствена няма проект за вятърен парк. Говоря за Блаканите. С. Македния, Сърбия, Косово, Босна … всички, но не и ние.

Коментар