Япония планира хибрид на квантов и суперкомпютър

Институтът RIKEN е сред най-напредналите в разработката на квантови и суперкомпютри
(снимка: RIKEN)

Квантовите компютри се опитват да си пробият път на пазара, но самостоятелните им приложения все още са крайно ограничени, поради редица обективни причини. Затова от миналата година се наблюдава тенденция за създаване на хибридни изчислителни системи, състоящи се от взаимосвързани квантови компютри и класически суперкомпютри.

Благодарение на подобни хибридни проекти, квантовите изчислителни системи ще навлязат по-бързо в специфични ниши на приложение, преди появата на универсален квантов компютър. Японците, които са доста напред в суперкомпютрите, са амбицирани да създадат работещо хибридно решение до 2025 г.

По-конкретно, японски изследователи възнамеряват да свържат един от най-мощните суперкомпютри в света – Fugaku, съвместна разработка на Fujitsu и Института за физични и химични изследвания RIKEN – с бъдещата квантова система, която същите партньори планират да създадат.

Първият прототип на квантовата машина ще бъде построен в град Уако, префектура Сайтамо (близо до Токио) още до март тази година, съобщи Nikkei Asian Review. Очаква се суперкомпютрите частично да облекчат такива „детски болести” на квантовите системи като вероятностния характер на изчисленията (значително ниво на грешки) и краткия живот на квантовите състояния на кубитите.

Понастоящем кубитите всъщност са свързани с конвенционални компютри, които задават и четат техните състояния в процеса на изпълнение на алгоритми, така че няма нищо фундаментално ново и сложно в хибридното квантово-класическо изчисление. Но сложността на бъдещата задача не може да бъде подценена – координираната работа на квантови и суперкомпютри в режим на изчисления ще изисква нови софтуерни среди, инструменти и дори алгоритми.

За да се подготви за бъдещо сътрудничество на Fugaku с все още неназованата квантова система, институтът RIKEN създава екип за разработка, който ще изучава различни изчислителни методи и инструменти, за да улесни трансфера на данни между квантовия компютър и Fugaku.

Очаква се системата да бъде пусната през 2025 г. Скоро след това партньорите възнамеряват да доведат хибридната система до нивото на квантов компютър без грешки.

Друг от големите играчи в тази област, Google, обещава да създаде квантов компютър без грешки до 2029 г. Японските инженери обаче се надяват, че ще могат да изпреварят Google в преследването на тази цел, благодарение именно на хибридния подход – съчетаването на квантов и суперкомпютър.

Коментар