Microsoft предизвиква Google с интеграция на AI чатбот в Bing

Интернет търсенето може да претърпи сериозна промяна, благодарение на AI
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft може да направи търсенето в интернет по-интелигентно, като интегрира нашумелия бот с изкуствен интелект ChatGPT в своята услуга Bing. Резултатът ще бъде по-разбираеми, „разговорни” и подходящи за контекста отговори.

Очаква се компанията да въведе новата функционалност през следващите няколко месеца. В момента екипът все още оценява точността на отговорите на ChatGPT и колко чатботът бързо може да бъде интегриран в услугата за търсене. Първоначалната версия вероятно ще бъде ограничена до тясна група тестери, съобщи Блумбърг.

В много отношения Bing отстъпва на лидера в търсенето Google. За да се доближи до конкурента, Microsoft тества нови технологии, включително базирани на ChatGPT, създаден от стартъпа OpenAI – работата по интеграция на чатбота в Bing тече от няколко месеца, според запознати източници.

Изследванията на OpenAI бяха подкрепени от инвестиция от $1 милиард от Microsoft. Стартъпът пусна ChatGPT за публично тестване през ноември миналата година и веднага впечатли милиони потребители. Ботът успя да генерира буквално всичко – от рецепти за коктейли до училищни есета и дори програмен код.

Основният проблем е, че услугата много често дава уверени, правдоподобни на пръв поглед, но напълно грешни отговори. Според някои анализатори, способността за обобщаване на публично достъпни данни може да направи бота по-ефективна алтернатива на търсенето в Google и дори на списъка с връзки в резултатите от търсенето като цяло, но само в дългосрочен план.

Въпреки възторженото приемане на чатбота, според ръководителя на OpenAI – Сам Алтман, „би било грешка да разчитаме на него за нещо важно”.

Google очевидно вижда заплаха от ChatGPI и неслучайно компанията вече работи с пълна сила върху подобна технология, наречена LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). Според източници на Блумбърг, висшите ръководители на интернет гиганта описват заплахата от ChatGPI като „червен код”.

Коментар