US регулатори предупредиха банките за криптовалутите

Банките трябва да внимават проблемите с криптовалутите да не разклатят и финансовия сектор, предупредиха регулаторите в САЩ (снимка: CC0 Public Domain)

Американските регулатори издадоха първото си съвместно предупреждение към банките относно рисковете, свързани с пазара на криптовалути. Институциите препоръчаха на финансовите институции да внимават с потенциалните измами, правната несигурност и подвеждащите разкрития от фирми за цифрови активи.

Банките бяха предупредени и за „риск от зараза“ от сектора. Сигналът идва само два месеца след колапса на платформата за търговия FTX, която предизвика шок в крипто-индустрията.

В съвместното изявление Федералният резерв на САЩ, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и Службата на надзорника по валутите заявиха, че наблюдават отблизо крипто-дейностите на банковите организации. „Събитията от изминалата година бяха белязани от значителна нестабилност и уязвимост в сектора на криптоактивите“, се казва в изявлението.

Издаването или държането на крипто-токени, които се съхраняват в обществени, децентрализирани мрежи, е „много вероятно да се окаже в противоречие с банковите практики за безопасност и стабилност“, според регулаторите.

Наред с това банките бяха посъветвани да предприемат стъпки, за да избегнат вероятността проблемите на пазара на цифрови активи да се разпространят из цялостната финансова система. „Важно е рисковете, свързани със сектора на криптоактивите, които не могат да бъдат смекчени или контролирани, да не мигрират към банковата система“, добавят регулаторите в съвместното писмо.

FTX беше втората по големина борса за криптовалута в света и входна точка за милиони хора на пазара на цифрови активи. Наскоро нейният бивш главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрайд официално отхвърли обвиненията, че е измамил клиентите и инвеститорите.

Той пледира невинен в американски съд по обвиненията, че е вземал клиентски депозити във FTX, за да финансира другата си фирма – Alameda Research, да купува имоти и да прави политически дарения. Двама от най-близките колеги на Банкман-Фрид обаче вече са се признали за виновни и сътрудничат на разследването.

Коментари по темата: „US регулатори предупредиха банките за криптовалутите”

добавете коментар...

  1. Ани

    Крипто токени = това е флашка държана от делириум тременс

Коментар