Социалните медии може би изменят мозъците на подрастващите

Учени откриха връзка между активното използване на социални мрежи сред подрастващите и определени мозъчни изменения у тях (снимка: CC0 Public Domain)

Честата проверка на случващото се в социалните медии е свързана с по-голяма чувствителност към „социални награди“, установи проучване на връзката между ранното използване на социални медии от тийнейджъри и промените в мозъците им за период от три години. Учените подчертават, че откритите мозъчни промени не могат нито да бъдат потвърдени като причинни, нито обявени за вредни според досегашните предварителни констатации.

Интернет-платформите бързо станаха широко разпространени в съвременния живот, като се превърнаха в голямо предизвикателство за изследователите, които се опитват да разберат какво влияние имат върху нашето здраве и развитие. Особено внимание се отделя на подрастващите. Множество проучвания загатват за вредно въздействие – влияние върху самочувствието и самооценката, склонност към депресии и др.

Новото проучване на невролози от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил има за цел конкретно да изследва ефектите върху неврологичното развитие от използването на социални медии при тийнейджърите. Уникалното проучване е обхванало 169 ученици за период от три години.

В началото на проучването всеки 12-годишен участник е попитан колко пъти проверява случващото се в социалните медии всеки ден. Тези, които проверяват своите социални мрежи 15 или повече пъти на ден, са класифицирани като обичайни потребители. Необичайните потребители проверяват социалните медии по-малко от веднъж на ден, докато умерените потребители са по средата.

През следващите три години участниците са подложени на ежегоден ЯМР, по време на който играят игра, предназначена да задейства мозъчна активност в областите, свързани с реагирането на социалната обратна връзка. Поразителните констатации разкриват, че децата с обичайно поведение при проверка на социалните медии показват по-голяма активност в частите от мозъка, свързани със социалното очакване и социалните награди.

И през тригодишния период на изследване чувствителността в тези области на мозъка се е увеличила. „Констатациите показват, че децата, които растат, проверявайки социалните медии по-често, стават свръхчувствителни към обратната връзка от своите връстници“, обясни водещият автор Ева Телцер.

Поради тесния фокус на изследването Телцер предпазливо подчертава, че тези открития не означават непременно, че социалните медии причиняват вредни промени в мозъка на подрастващите. Констатациите не могат да установят дали става дума за полза или вреда, а просто откриват естествени промени в мозъчното развитие, които не са нито добри, нито лоши.

„Не знаем дали това е добро или лошо – ако мозъкът се адаптира по начин, който позволява на тийнейджърите да се ориентират и да реагират на света, в който живеят, това може да е много добро нещо“, казва Телцер пред HealthDay. „Ако стане натрапчиво и пристрастяващо и отнема способността им да се вписват в своя социален свят, това потенциално може да бъде неадаптивно“.

Проучването е доста сложно и всъщност поставя на масата въпрос, подобен на „кокошката или яйцето“, коментира Джеф Хенкок от Станфордската лаборатория за социални медии. Според него, проучването може да открива развитието на определени личностни характеристики, които правят някои деца по-склонни да се увличат от социалните медии.

Може би, според Хенкок, вместо социалните медии да причиняват тези мозъчни промени, е обратното – използването на социални медии може просто да е отражение на определени характеристики. Подробности за новото проучване са публикувано в JAMA Pediatrics.

Коментари по темата: „Социалните медии може би изменят мозъците на подрастващите”

добавете коментар...

  1. Драко

    Аха изменят, така е, вижте келешите админа и фъфляка…

Коментар