3 проблемни неща в киберсигурността през 2023

Докато някои киберзаплахи са постоянни, други са в процес на развитие и все още неизследвани
(снимка: CC0 Public Domain)

Заплахите за киберсигурността и последствията от тях са във фокуса на вниманието в последните години. С по-нататъшното развитие на технологиите се очаква проблемите в тази област да се задълбочат.

Някои заплахи са постоянни, докато други са в процес на развитие и все още не са изследвани. Например, рансъмуерът е сериозен проблем от много години, но засега не може да бъде решен – напротив, киберпрестъпниците само подобряват инструментите за рансъмуер.

Значителен брой корпоративни мрежи са уязвими поради дупки в сигурността, за чието отстраняване отдавна има кръпки. Постоянно се появяват нови уязвимости, а някои от тях могат да доведат до сериозни последствия. Какви проблеми трябва да се вземат предвид през новата 2023 година?

Недостатъчни умения за киберсигурност

Каквито и скорошни хакерски трикове или уязвимости да откриват експертите, хората, а не технологиите, са основният проблем на киберсигурността. На базово ниво служителите в компаниите могат да кликнат върху фишинг връзка или да компрометират имейл. В същото време персоналът по информационна сигурност, който помага за поддържане на корпоративната сигурност, просто не достига в световен мащаб.

Web 3.0: нови предизвикателства

Все още има много шум около потенциала на Web 3.0 – уеб концепция, която отнема контрола от големите компании и децентрализира властта към потребителите чрез блокчейн, криптовалута и икономика, базирана на токени. Но новото тук не означава автоматично, че е безопасно.

Технологии като Web 3.0 ще продължат да се развиват през 2023 година и ще станат още по-привлекателна цел за кибератаки и хакери. И както при при всяка нова технология, сигурността често се забравя, тъй като разработчиците на софтуер бързат да пуснат продукти и услуги. Това се доказва от честите хакове на крипто-борсите, където атакуващите крадат милиони долари в криптовалута.

Ловците на грешки намират много уязвимости в приложенията и услугите на Web 3.0. Това често са сериозни уязвимости, които могат да бъдат доходоносни за нападателите и потенциално скъпоструващи за потребителите. Някои от тези дупки са нови и сложни, но в същото време много от пробивите в сигурността се свеждат до неправилно конфигурирани услуги или просто фишинг атаки.

IoT уязвимости

Докато блокчейн и Web 3.0 все още могат да се считат за нишови технологии, интернет на нещата (IoT) не е в тази категория, тъй като има милиарди интелигентни устройства, инсталирани по целия свят – в домове и работни места. И много смарт джаджи помагат за поддържане на критична инфраструктура, както и на здравеопазването.

Съществува голям риск, ако не са правилно защитени, IoT устройствата да бъдат хакнати или дори да направят цели мрежи уязвими. Това е пропуск, който трябва да бъде преодолян, тъй като интернет на нещата става все по-разпространен в ежедневието и бизнеса.

Коментар