Очаква се голяма сделка в бизнеса със сторидж устройства

Western Digital и Kioxia може да се слеят по някое време през 2023 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на устройства за съхранение на данни Western Digital обяви, че е възобновил преговорите за сливане с японската компания Kioxia Holdings – втория по големина в света производител на NAND флаш памети.

Структурата на потенциалната сделка е „флуидна“ и двете компании обмислят сливането в една публично търгувана компания, съобщи Bloomberg, позовавайки се на „запознати“ източници. Преговорите, възобновени в края на миналата година, все още са на ранен етап. Твърди се, че напредък по тях се очаква по-късно през годината.

Новината идва след като първоначалните разговори между компаниите за сливане бяха замразени през октомври 2021 г. WSJ и други издания съобщиха за първи път още през август 2021 г., че Western Digital е близо до сделка за сливане с Kioxia в рамките на договор, който може да струва повече от 20 милиарда долара.

През юни Western Digital обяви, че проучва стратегически алтернативи, включително разделяне на своя бизнес с флаш-памети и твърди дискове. Kioxia пък е собственост на фонда за частни инвестиции Bain Capital.

Въпреки че името Kioxia може да не е толкова известно извън Япония, компанията е позната – някога се наричаше Toshiba Memory и има дългогодишен опит в полупроводниковата индустрия. Звеното се отдели от Toshiba и заедно с Western Digital участва в съвместна фабрика за флаш-памети в Йокаичи в централната част на Япония.

Kioxia е вторият по големина в света производител на NAND чипове с флаш памет. През 2021 г. компанията обяви, че обмисля първоначално публично предлагане, ако не се слее с Western Digital. Преговарящите страни отказват публични коментари в отговор на запитванията относно евентуалната сделка.

Коментар