Ню Йорк забранява нашумелия ChatGPT в училищата

Изкуственият интелект предизвика опасения и спорове в образователния сектор
(снимка: CC0 Public Domain)

Образователното ведомство на град Ню Йорк реши да блокира достъпа до ChatGPT в училищни мрежи и устройства. Нашумелият чатбот с изкуствен интелект вече провокира остри обществени дискусии и реакцията на властите е разбираема.

Блокирането ще засегне училищните компютри и Wi-Fi мрежите, съобщи Chalkbeat, позовавайки се на представители на ведомството. Според тях, AI услугата се отразява негативно на уменията на учениците.

Чатботът е способен да създава реалистични и убедителни текстове. „Този ​​инструмент може да даде бързи и надеждни отговори на прости въпроси, но не развива критичното мислене и уменията за решаване на проблеми, необходими за успех в училище и в живота”, каза Джена Лайл, говорител на образователния отдел.

Въпреки ограничението, отделните училища ще могат да поискат достъп до ChatGPT, ако желаят да изследват технологията на изкуствения интелект, заложен в чатбота.

Учителят по история в Ню Йорк Адам Стивънс нарече решението на отдела контрапродуктивно и сравни технологията с появата на Google. „Хората казваха същото за Google преди 15 или 20 години, когато интернет стана достъпен за студентите”, коментира Стивънс.

Той предлага образованието да се бори с използването на ChatGPT, като отхвърля шаблонните задачи, вместо да въвежда забрани за достъп до чатбота.

ChatGPT е разработка на OpenAI. Услугата е известна със способността си да генерира последователни и логични отговори по различни теми, а някои използват бота и за писане на код.

Въпреки невероятните възможности на ChatGPT, потребителите забелязаха, че чатботът понякога използва фалшиви факти в своите текстове, а истинността зависи от сложността на задачата.

Коментар