Умният дом – най-популярните митове

Технологиите за умния дом вече са достъпни като цена, за да се използват масово
(снимка: CC0 Public Domain)

Много се говори за умния дом и технологиите, които го правят възможен. Но извън маркетинговите послания, се прокрадват и редица съмнения – че умният дом е скъп, сложен и дори опасен.

Да, умният дом постепенно става реалност, макар и не с темповете, които очакват доставчиците на технологии в тази нова пазарна ниша. Някои широко-разпространени митове пречат нещата да се случват още по-бързо.

Мит 1. Умният дом е много скъп

Първите прототипи на интелигентен дом се появяват през 40-те години на миналия век и са използвани за военни цели. След това постепенно навлизат в гражданския сектор. Самата концепция за „умен дом” се появява през 70-те години в САЩ и по-късно на други места в света.

Първоначално тези системи бяха много скъпи, но с времето станаха по-достъпни. Заслуга за това имат не само бързото развитие на технологиите, но и силната конкуренция между производителите. Сега има системи в различни ценови сегменти, а с навлизане на интернет на нещата (IoT) входът за умния дом стана доста евтин.

Можете да започнете с инсталиране на смарт контакти, електрически крушки, сензори за течове, сензори за дим и отваряне на врати, свързани безжично с хъб и/или мобилно приложение.

Защитата на дома ви от течове и пожар може да ви помогне да спестите пари в случай на инцидент. А сензорите за светлина или присъствие помагат за пестене на енергия: в интелигентния дом осветлението и електрическите уреди се включват само когато се стъмни или когато има някой в ​​стаята.

Мит 2. Умният дом е сложен, той е само за „маниаци”

Не всички хора са на „ти” с технологиите, но разработчиците на интелигентни домове вземат това предвид. Съвременните смарт системи за управление на дома са предназначени не за професионалисти, а за обикновени потребители. Да ги разберете не е по-трудно от това да научите как да използвате дистанционното управление на телевизора.

Има няколко начина за управление на системата на умния дом: чрез интернет с помощта на мобилни устройства или в ръчен режим (с превключвател или от сензорния екран на смарт устройство). Освен това много системи поддържат патентовани гласови асистенти, които могат да приемат команди от смарт говорители или дори смарт телевизори.

Предварително зададени сценарии също улесняват живота на хората в умния дом. Натискането на един бутон или дори гласова команда стартира много устройства и процеси наведнъж: изключване на алармата, включване на светлината, регулиране на температурата в стаята…

Мит 3. Умният дом се инсталира трудно

Най-лесният начин да започнете да изграждате интелигентен дом е като инсталирате осветление и системи за сигурност. Смарт контактите не трябва да се инсталират в окабеляването – те могат да бъдат поставени във вече инсталирани контакти. Новите интелигентни ключове за осветление се поставят на мястото на старите, а много сензори се монтират лесно на стената с помощта на двустранната лента, която обикновено се доставя с тях.

Съвременните интелигентни домашни устройства лесно се конфигурират и свързват чрез мобилно приложение или хъб: не е необходимо да се обаждате на доставчика и да му плащате за инсталиране.

Мит 4. Трябва да смените всички уреди с модели от една марка

Тук е важен не производителят, а протоколът, по който устройствата работят със системата за умния дом. Повечето системи поддържат интегриране на джаджи от други марки.

Има още един нюанс: понякога устройства от един и същи производител не са съвместими помежду си, поради използването на различни протоколи. Те просто работят на различни честоти: това се случва с модели от една и съща марка, но направени за различни пазари. Когато купувате смарт устройства, обърнете внимание къде са произведени и какъв комуникационен протокол използват (Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee, Z-Wave).

Мит 5. Умният дом не може да работи без интернет

Има протоколи, които работят без интернет връзка. Съвременните джаджи за умния дом използват протоколи Z-Wave и ZigBee, свързват се чрез Bluetooth и локален Wi-Fi, могат да използват и радиоканал. Разбира се, някои системи изискват интернет връзка за работата си, но за повечето е достатъчна локална мрежа.

Все пак, за да сте по-малко зависими от интернет, има смисъл да използвате екосистеми с хъб, който контролира всички компоненти на интелигентния дом чрез протоколите ZigBee или Z-Wave. Такива системи са по-малко чувствителни към проблеми с интернет, не създават натоварване на домашния Wi-Fi и работят по-стабилно. И ако хъбът има клетъчна поддръжка, тогава изключването на домашния интернет няма да повлияе.

Мит 6. Умният дом не е безопасен

Както за всяка друга система, която ползвате, така трябва да се грижите за сигурността и на умния дом: редовно да променяте паролите, да актуализирате фърмуера, да проверявате връзките. Умният дом, за съжаление, може да бъде хакнат.

Има няколко правила, с които можете да сте сигурни, че вашият умен дом е вашият замък:

  • не пренебрегвайте проверката на устройствата, можете да направите това с помощта на антивирус;
  • купувайте устройства от официални магазини;
  • не използвайте стандартни фабрични пароли, променяйте ги периодично;
  • редовно проверявайте и актуализирайте софтуера, без да разчитате само на автоматични актуализации;
  • преглеждайте статистическите данни в приложението: трябва да бъдете предупредени за нарастване на трафика и промени в поведението на умните домашни устройства;
  • разумно е да инсталирате непрекъсваемо захранване и направете интелигентния си дом възможно най-независим от интернет.

Мит 7. Ако електричеството спре, ще има проблеми

Ако имате прекъсване на електрозахранването у дома, много по-голям проблем ще ви бъде готварската печка, например, отколкото джаджите от умния дом. А и винаги има решение: можете да инсталирате непрекъсваемо захранване. Това може да бъде както централизиран генератор, така и отделни батерии за сензори, контакти и др. Основното нещо е да следите нивото им на зареждане.

Хъбовете или, например, интелигентните високоговорители често поддържат SIM карти, така че ако има прекъсване на захранването и домашния интернет, те ще продължат да функционират с помощта на мобилната мрежа. След възстановяване на електрозахранването, устройствата ще продължат да работят както обикновено, нищо не трябва да се преконфигурира.

Мит 8. Умният дом консумира твърде много

Напротив, умният дом ще ви помогне да спестите пари, като настроите различни сценарии. Например, светлината автоматично ще се изключи в стая, където няма хора, ако имате сензори за движение. Можете също така да регулирате осветлението, така че лампите да не светят с пълна мощност през светлата част на деня, а да работят по график.

Възможно е да се оптимизират разходите за енергия не само чрез настройките на осветителната система, но и благодарение на интелигентния климатичен контрол в къщата. Например, ако в стаята няма никой, тогава отоплението няма да работи с пълен капацитет.

Мит 9. Умният дом има смисъл само в големи домове

Скептиците смятат, че няма смисъл да се инсталира система за интелигентен дом в обикновен апартамент, вярвайки, че тя може да донесе ползи само в домове с голяма площ, например в селска къща. Всъщност размерите на стаята нямат значение: комфортът и безопасността са важни както в огромен офис, така и в малък градски апартамент.

Автоматичните климатични и осветителни системи, датчиците за теч на вода и газ, датчиците за дим правят живота по-удобен и спокоен, независимо от размера на вашия дом. А интелигентните домакински уреди ще автоматизират живота дори в малък апартамент.

Коментари по темата: „Умният дом – най-популярните митове”

добавете коментар...

  1. Фофу

    златков 06/01/2023 19:41 Дай малко пак да видим тази таквази математика да му си нивидяло, че така като се пльсне някой и ми бърка в имоцията.

    Топлата вода за 2 дни викаш … Бойлерите за топла вода тез дни са по 3000 вата. А устройствата който изброи, нека да са 20 на брой и по 1 ват всяко. 48 часа по 20 вата са 960 вата часа. Това е грубо една трета от консумацията на въпросният бойлер за час или да кажем 20 мин от неговата работа. Има разлика мажду 20 мин и два дни.

    Сериозно спеставане от отоплението ще дойде само след пълно преразглеждане на инфраструктурата на дома. Като например топлобменници който да използват изтичащата вода от кухненската мивка или банята и загряват влизащата вода в бойлра.

    Примерно правиш някакъв здрав 20 литров съд през който да минава водата към канала, но през него да минава и една спирала за водата към бойлера. Пробвано е и върши работа.

    Но очевидно няма смисъл за апартаментите с централна топла вода, където живее повече от 50% от целокупното българско население.

    По-малко, но пак все нещо ще свърши да имаш система за проветряване с топлобмен и изходния въздух да затоплане входния.

    Ако се анагжират и производителите на перални да направят перални който да изхвърлят водата от първото плакненене в канала, но всяко следващо да се събира за тоалетното казанче примерно …

  2. бай Иван

    Икономия на енергия – едва ли, просто удобство или ако сме забравили нещо да проверим и го изключим дистанционно. За дим , течаща вода, охрана – това има по-голям смисъл наистина. Е газарийка ся…..

  3. мнение

    те затова ги заразяват – за да не се прахосва компютърна мощ 🙂

  4. гост

    точно така , има стотици милнони IOT устройства които са включени в интернет и 99.9% от времето не правят нищо – това са стотици милони ватове прахосани на вятъра

  5. златков

    Умния дом консумира много-това е вярно със сигурност повчето устройства на 220В имат 0.5..1W консумация на празен ход и ако имате средно 10-20 такива може да пресментенте че тази консумация се равнява на топлата вода за 2 дена примерно. Т.нар. спеставане на 30% от отоплението е мит. От години съм автоматизирал отоплението в къщи до ниво 4 (без човешка намеса) и не съм видял особена икономия освен удобство да не се занимаваш с вклюване / изключване/ забравяне. Повечто “умни” системи са всъшност едно отдалечено ръчно дистанционно управление. Пестенето от регулирането на лампи е несериозно – това работеше навремето със старите крушки, но сега с една лед лампа 7W 1000lm може да осветим една стая – и колко ще спестим ако я намалим на половина?

Коментар