CES 2023: Смарт очила за хората с увредено зрение

Смарт очилата на Panasonic и Biel Glasses решават проблемите с мобилността, причинени от слабо зрение (снимка: Panasonic)

Нов продукт в процес на разработка, демонстриран на изложението CES 2023 в Лас Вегас, може да промени живота на хората с увредено зрение. Смарт очила ще им позволят да разпознават препятствия и други опасности, за да могат да се движат безопасно и независимо.

Panasonic и стартъпът Biel Glasses, базиран в Барселона, разработват смарт очилата от 2021 г., за да подпомогнат хората с увредено зрение. Сега двете компании за първи път демонстрират съвместния си продукт. Интересен факт е, че Biel Glasses е основана от лекар и инженер в търсене на решение за Биел, техния син, който е роден със слабо зрение.

Съвместното устройство интегрира леките 5.2K HDR VR очила на Panasonic с технологията на Biel Glasses за слабо зрение и решава проблемите с мобилността, причинени от слабо зрение, които са най-сериозни при загуба на периферно зрение (известно като тунелно зрение, ефект от заболявания като глаукома и ретинит пигментоза, наред с други причини).

Технологията на Biel Glasses използва изкуствен интелект и роботика, за да разучи обстановката, и смесена реалност, за да я адаптира към слабото зрение на пациентите. Така смарт очилата позволяват на потребителите да разпознават препятствия и други опасности, за да могат да се движат безопасно и независимо

Новият смарт продукт интегрира 5.2K HDR VR очила на Panasonic с технология на Biel Glasses за слабо зрение (илюстрация: Panasonic)

Подпомагане на автономното движение

Изкуствен интелект и роботика се използват за анализиране в реално време на обстановката, заснемана от камери и сензори, и откриване на опасности за придвижването, като препятствия, стъпала, дупки и т.н. След това се използва смесена реалност за уведомяване на потребителя по начин, който той може да възприеме – чрез графични индикации, адаптирани към слабото зрение на потребителя.

Подпомагане на зрението според зрителните характеристики

Оптометристите настройват функциите на смарт очилата според специфичното състояние и нужди на всеки пациент. Зрението се подпомага чрез оптимална обработка на образа (увеличаване, адаптиране към осветлението, подобряване на контраста и др.).

Смарт очилата използват изкуствен интелект за анализ на обстановката в реално време
(илюстрация: Panasonic)

Намалено натоварване при носене

Чрез използване на μOLED дисплеи и тънки лещи за възпроизвеждане на образа в смарт очилата разработчиците са постигнали компактен размер, ниско тегло и минимална консумация на енергия. Това улеснява самостоятелното придвижване и намалява натоварването от носенето на очилата.

Biel Glasses и Panasonic ще продължат да развиват технологиите и клиничните проверки за комерсиализация на решенията в подкрепа на хора със слабо зрение.

Коментар