Apple озвучава аудиокниги с дигитален глас

Изкуственият интелект може да направи излишни дикторите на аудиокниги
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple започна да продава аудиокниги, озвучени от невронна мрежа. По този начин компанията не само намалява разходите за заплащане на диктори и разказвачи, но и значително ускорява процеса на създаване на аудиокнигите.

Озвучените с алгоритъм за изкуствен интелект аудиокниги са достъпни в услугата Apple Books. В момента са налични само няколко такиви книги, но несъмнено списъкът ще се разширява с течение на времето.

В описанието на всяка аудиокнига има съответна маркировка, която указва, че произведението е озвучено от „дигитален глас”. Тези аудиокниги отстъпват малко в качеството на книгите, озвучени от хора – на някои места в повествованието има пасажи със странно произношение или липса на емоции в гласа, отбелязва ArsTechnica.

През последните няколко месеца Apple преговаря с различни независими издатели на книги, като им предлага да поеме разходите за създаване на аудиокниги и обещава да плаща възнаграждения на авторите от приходите от продажби.

Не всички издатели са съгласни да сътрудничат на Apple, но вероятно ИТ гигантът ще продължи да разширява библиотеката от аудиокниги на своята платформа, тъй като те са много популярни.

Apple едва ли ще остане единствената компания, която използва невронна мрежа за създаване на аудиокниги. Google и Amazon, два големи доставчика на електронни и аудиокниги, също не изключват тази възможност.

Коментари по темата: „Apple озвучава аудиокниги с дигитален глас”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Още една професия пада. Явно ще се стига до бойкот на подобни продукти и ще трябва да започнат да слагат етикети – Озвучено от хуманоиди или от ИИ.

Коментар