Adobe използва тихомълком потребителско съдържание за обучение на AI

Изкуственият интелект се учи умело от съдържанието, генерирано от хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерната компания Adobe, разработчик на едни от най-популярните продукти за творческите професии, използва генерирано от потребителите съдържание за обучение на изкуствен интелект.

Потребителите на платформите Adobe Creative Cloud и Document Cloud са включени в програма за анализ на съдържанието без да бъдат предупредени за това. Компанията анализира файлове в облака, за да обучи своята система за изкуствен интелект (AI), и за целта е активирала по подразбиране опцията за съгласие за всички частни потребители.

Не е известно кога тази опция се е появила в настройките на профилите на Adobe Creative Cloud, но публичният акаунт на безплатния редактор на изображения Krita съобщи за нея в Twitter.

Предполага се, че опцията е активирана по подразбиране за всички потребители на платформата – тя позволява на Adobe да използва „изображения, аудио, видео, текстови файлове, документи и т.н., както и свързани данни” за анализ, според уебсайта на компанията.

Adobe пояснява, че потребителското съдържание се групира и използва за машинно обучение – това е необходимо за подобряване на съществуващи продукти и разработване на нови.

Компанията изброява също категориите генерирано от потребителите съдържание, което служителите или партньорите на Adobe могат да преглеждат индивидуално – предимно публична информация (достъпна в Adobe Stock и Behance) и съдържание, свързано с бета продукти, ако потребителят участва в съответните програми.

Adobe уточнява, че съответната опция в настройките на акаунта може да бъде деактивирана, като по този начин не позволява достъп до потребителски материали. Настройката не се прилага за акаунти на организации или училища и изключването ѝ не засяга други функции на Creative Cloud и Document Cloud.

Коментари по темата: „Adobe използва тихомълком потребителско съдържание за обучение на AI”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Леле, не ми се мисли какво ще се случи с Adobe, ако Божанов от ДБ разбере какво се случва тук.

Коментар