Слагат край на проекта за телецентровете

Вчера народните представители приеха предложения от Министерския съвет Закон за денонсиране на споразумението между България и Програмата за развитие на ООН и на допълнителния протокол към него. С това на практика се слага край на проекта за телецентровете у нас, известни още като и-Центрове.

Причината за решението на парламента е, че последната програма за сътрудничество между България и ПРООН ще приключи през тази година и след това ще бъде закрито представителството на организацията в нашата страна. В същото време някои клаузи на споразумението днес влизат в противоречие с ключови области на законодателството на ЕС.

Проектът с участие на ПРООН за телецентрове ще престане да действа от началото на януари 2010.

Началото на проекта за телецентрове бе поставено в края на 2004 г., когато в подлеза на Националния дворец на културата отвори врати Българо-корейски интернет център. Лентата беше тържествено прерязана от Николай Василев, по онова време вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията (а по-късно министър на държавната администрация и административната реформа в кабинета “Станишев”). Инициативата за създаването на проекта беше на Орлин Кузов, шеф на тогавашната Агенция за развитие на информационните технологии и съобщенията (в момента ИТ съветник в Министерството на образованието).

През 2005 година телецентровете приеха наименованието и-Центрове (iCenters). Ръководството им бе поето от нестопанска организиация, чиято цел е “да спомага за разпространението и утвърждаването на новите информационни технологии сред обществото и гражданите, чрез изграждането на мрежа от Телецентрове за предоставяне на достъп до информационни услуги, включително преводачески, счетоводни и правни услуги, теле-медицина и др.” Ръководител на НПО-то стана Румен Трифонов – член на закритите Координационен съвет по информационни технологии (КСИО) и ДАИТС, а в момента е кандидат за директор на дирекцията „Електронно управление” към МТИТС.

Коментар