ИТ седмицата: криза е, но има светлина в тунела

Смесени чувства остави у ИТ обществото отиващата си седмица. Продължават да излизат мрачни оценки за състоянието на пазара, но същевременно и не толкова лоши данни за някои негови сегменти. В държавната администрация пък текат процеси по преструктуриране и оптимизации на звената, свързани с ИТ, ефектът от които ще очакваме да видим в следващите години. Според някои наблюдатели, промените са фатални, а други ги намират за оздравителни.

ИТ бизнесът – нерадостни доклади и плах оптимизъм

За масово излизане на ИТ брендове и дистрибутори от много пазарни сегменти съобщиха анализаторите от CBN. 117 марки са напуснали бизнеса у нас през тази година, а едва 19 са новите, като броят на участниците се връща до нивата от 2005 година, разкри новото годишно проучване на компанията.

На полето на корпоративния софтуер бизнесът бележи едва 1,7% ръст тази година в сравнение с 2008 г., съобщи през седмицата IDC. Подобно увеличение е "трагично" на фона на двуцифрения растеж, характерен за последните няколко години. Сегментът на големите предприятия е близо до пълно насищане, поради което ERP доставчиците у нас ще имат доста повече възможности в малкия и средния бизнес, посочиха от IDC.

Завидни резултати на пазара у нас през третото тримесечие обяви Acer. Компанията излиза начело при компютрите с 39,2% дял, благодарение на ръст от 40,9% на годишна база и общо 22 534 продадени устройства с марката Acer, по данни на IDC.

Неблагоприятната икономическа обстановка в България засегна бизнеса и на мобилните оператори. Най-големият от тях, Мобилтел, обяви спад на приходите. През третото тримесечие те възлизат на 157,7 милиона евро, спрямо 179 милиона евро за същия период на миналата година. Понижението е поради по-ниските приходи от абонаментни такси и трафик, както и от по-слабите постъпления от роуминг и взаимно свързване, в резултат на предприета регулация.

Държавата – рокади и оптимизации

Седмицата ще се запомни с активността на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.  Първо, той даде на прокуратурата одитния доклад за „Български пощи” ЕАД, който разкрива нередности при обновяване на автопарка на държавното дружество. По-късно министърът обяви оптимизация на състава на Комисията за регулиране на съобщенията – от 9 на 5 души. Цветков също така се обяви за отмяна на закона за публично радиоразпръскване с цел само частни компании да участват в конкурсите за цифровизиране на БНТ и БНР, като се освободи от тази тежест държавата.

Едновременно с оптимизациите, предприети от министъра, текат преструктурирания и рокади на отговорните ИТ постове в държавата. Новината от последния момент е, че управителят на системния интегратор Грамма Нет ИС Деян Дънешки става директор на Изпълнителна агенция "Електронна съобщителна мрежа и информационни системи" (ЕСМИС), която е наследник на ДАИТС.

В момента тече и конкурсът за избор на директор на Дирекция "Електронно управление" при МТИТС. Вече има петима одобрени кандидати и предстои скоро измежду тях да бъде избран човекът, който в продължение на почти 4 години ще определя стъпките на електронното ни правителство.

Интернет – под знака на БГ Сайт 2009

Във фокуса на интернет обществото тази седмица бяха наградите на конкурса БГ Сайт 2009. Над 23 хиляди души гласуваха за своите любими сайтове, формирайки наградите на публиката. 32-членно жури от специалисти в сферата на интернет маркетинга, комуникациите, софтуера, медиите и индустрията пък определи победителите в отделните категории.

Интерес провокира и анкетата на Регистър.БГ относно въвеждането на интернационализиран домейн от първо ниво за нашата страна. В анкетата са предложени домейните .бг, .бя и .рб, както и възможност потребителите сами да предложат друга комбинация от два символа на кирилица. Кандидати пред ICANN за национални регистратори са още сдружение Унинет и Публичен Интернет Регистър.

Междувременно започна вписването в регистър на юридически лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения. По такъв начин е реално възможно наказването на лицата, които изпращат СПАМ-ове. Санкцията за нарушителите е до 1500 лв., съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Хакерите напомниха за себе си с показна акция срещу сайта на ГДБОП за борба с кибер-престъпления. Проблемът беше отстранен бързо, но кой знае защо от дирекцията отрекоха да е имало инцидент с подмяна на началната страница. Нима не бяха хакнати и американски правителствени сайтове? Едва ли някой може да се чувства 100% защитен.

Светът – големите сделки са факт

Зачестилите напоследък поглъщания в световната ИТ индустрия подсказват намеренията на големите играчи да посрещнат по-силни възстановяването на пазара. Новината на седмицата безспорно е решението на HP да погълне мрежовата компания 3Com в сделка на стойност 2,7 милиарда долара.

В петък непримиримите конкуренти на пазара за процесори – Intel и AMD се споразумяха по мирен път да решат съдебните спорове. Гигантът Intel ще заплати на своя по-малък опонент сумата от 1,25 милиарда долара, а AMD ще оттегли обвиненията си в нарушаване на антитръстовите закони.

Motorola също разбуни духовете през седмицата. Авторитетна агенция съобщи, че компанията възнамерява да продаде апетитно парче от бизнеса си и по-точно – подразделението за производство на оборудване за кабелни и безжични оператори. Motorola очаква да получи от евентуалния купувач 4,5 милиарда долара.

Такава беше ИТ седмицата накратко, с основните събития. Идва следващата, която, предвид активния сезон в края на годината, се очаква да бъде не-по-малко интересна.

Коментар