Стари версии на Android ще получат нови функции

Потребители на Android 11 и 12 ще се сдобият с някои нови функции от Android 13
(снимка: CC0 Public Domain)

Google планира да разшири функционалността на по-старите версии на Android. Това е напълно оправдан ход, като се има предвид продължаващата фрагментираност на най-популярната мобилна операционна система.

Интернет компанията пусна рамката Extension Software Developer Kit, която ще позволи на разработчиците да използват някои от функциите на Android 13 в приложения, работещи на предишни версии на системата – Android 11 и 12.

Така например, по-ранните версии на Android ще получат инструмента за избор на снимки, който дебютира в Android 13 и дава на приложенията достъп до отделни файлове, а не до цялата медийна галерия.

Но Google има по-големи планове за Extension SDK. Говорителят на компанията Скот Уестоувър заяви, цитиран от The Verge, че рамката подготвя основата за разширено тестване на функцията Privacy Sandbox, която ограничава бисквитките в полза на алтернативни целеви рекламни механизми.

Компанията все още не говори за дебют на Privacy Sandbox в предишни версии на Android – напротив, Extension SDK ще позволи актуализиране на тази функция в бъдещи версии на платформата, но това вече няма да изисква голямо обновяване на цялата ОС.

С други думи, рамката ще позволи по-бързо въвеждане на иновации чрез добавяне на нови функции извън големите актуализации на операционната система. В продължение на няколко години Google полага основите за актуализиране на основните компоненти на Android директно през Play Store, което сега ще помогне да се направят промени в системния API и да се провери наличието на отделни функции.

Възможностите на Extension SDK обаче ще бъдат ограничени. Функцията Project Mainline, която доставя системни актуализации през Play Store, се появи в Android 10, с която започна внедряването на модулната архитектура на системата, но това се случва постепенно.

В Android 12 модулна стана средата за изпълнение на приложения, а в Android 13 – компонентите за работа с Bluetooth и UWB. Така че, в някои области ще бъде трудно да се приложи разширяването на функционалността на предишните версии на операционната система чрез Play Store.

Коментар