Великобритания обмисля е-пари: дигитална лира

Виртуална национална валута? И на Острова вече искат да си имат такава (снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Великобритания обмисля въвеждане на национална криптовалута или „дигитална лира“, съобщи икономическият секретар на Министерството на финансите пред депутати.

Обединеното кралство има амбицията да се превърне в „световен крипто център“, каза Андрю Грифит. Досега, според него, правителството е било „далеч назад“ по пътя към постигането на ефективна, приложима и стабилна виртуална валута. Време е да има такава – предвидима дигитална лира, чиято стойност е обвързана с традиционните валути или с активи като злато.

През следващите седмици ще бъде започне обществена консултация относно атрибутите на дигиталната лира, каза Грифит пред комисията по финансите. Ще се търсят най-добрите параметри на дигиталната лира. Целта е не просто да има виртуална валута, но и тя да е надеждна, за да подкрепи съществуващата финансова индустрия.

„Крипто зимата“, бързият спад в стойността на основните криптовалути и други активи, наред с общата икономическа несигурност засилват притесненията дали някоя криптовалута може някога да се счита за стабилна. Когато става дума за национална криптовалута, това повдига и редица обществено-политически въпроси.

Все пак консултацията ще бъде част от фаза на „проучване и изследване“ и ще помогне както на националната банка, така и на правителството да разработят плановете си за следващите няколко години.

Що се отнася до регулирането на криптопазара, Грифит заяви пред комисията, че да си прав е по-важно от това да си първи, предвид „силната финансова репутация“ на Обединеното кралство. Коментарът дойде в отговор на събитията от последните месеци, след като ЕС изложи първия в света цялостен набор от правила за регулиране на крипто пазарите. Те трябва да получат окончателно одобрение през следващите седмици и да влязат в сила през 2024 г.

Грифит е категоричен, че правилата на Обединеното кралство могат да бъдат по-широки и че всеки ще спечели от по-голямата прозрачност. „Искаме правилния режим, управляван по правилния начин, който има правилния баланс в себе си“, каза той пред комисията.

Коментари по темата: „Великобритания обмисля е-пари: дигитална лира”

добавете коментар...

  1. Не ,не...

    Кеша е свобода! Дигиталната валута и ИИ са РОБСТВО!!!

Коментар