А1 отчете рекорден трафик през изминалите празници

Тенденцията за нарастване на трафика в мрежата на А1 се запазва, сочи статистиката
(снимка: CC0 Public Domain)

Мобилната мрежа на А1 е посрещнала рекорден трафик по време на коледните и новогодишните празници, съобщиха от телекома. Най-голямо е било натоварването в деня след настъпването на Нова година (1 януари), когато през мрежата на А1 са преминали над 1 млн. GB данни и са изговорени над 45 млн. минути.

Тенденцията за нарастване на трафика се запазва, като в периода 31 декември – 01 януари той се е увеличил с 85% спрямо същия период на миналата година. Най-голямо е увеличението при 5G ULTRA мрежата, която е регистрирала над 600% ръст на потребителите и на трафика на данни. При 4G също се наблюдава ръст на трафика от 70%.

Въпреки увеличението на трафика се наблюдава и постоянен ръст в средните скорости както при 4G, така и при 5G. Скоростта на сваляне на информация е нараснала средно с 40%, а при 5G ULTRA с 50%. Средната скорост на сваляне на данни през 5G ULTRA е била около 7 пъти по-висока спрямо тази при 4G.

5G ULTRA мрежата на телекома продължава да залага изцяло на истинската 5G технология, която предоставя на потребителите гигабитови скорости на сваляне на данни и малко времезакъснение. През изминалата календарна година А1 е инвестирал над 52 млн. лева в развитието на 5G ULTRA. Благодарение на инвестициите, 5G мрежата на А1 вече обхваща почти всички населени места с над 3 000 човека население, включително и основните курорти.

Данните на А1 от празничния период показват, че голяма част от потребителите са избрали да пътуват, което не им е попречило да останат свързани със своите близки и приятели. Трите най-големи зимни курорта – Банско, Боровец и Пампорово са регистрирали средно над 100% ръст на трафика на мобилен интернет през периода 24 декември – 02 януари, спрямо средата на декември 2022 г. (10-19 декември). Най-голямо е увеличението в Пампорово, където клиентите на А1 са използвали общо над 150% повече данни, а ръстът през 5G е почти десетократен.

За сметка на увеличения трафик на данни в курортите се наблюдава спад в големите градове през празниците. Той е най-голям в София – 25%, следван от Пловдив – 18%, Велико Търново – 11% и Варна – 10%.

Коментар