МЕУ ще работи с киберобщността за по-добра и устойчива среда

„Основна и обща цел на Министерство на електронното управление и киберобщността у нас е по-добра и устойчива среда”, заяви зам.-министър Благовест Кирилов
(снимка: Министерство на електронното управление)

Ще бъде създаден канал за комуникация между Министерство на електронното управление и киберекспертите. Този ангажимент пред киберобщността пое Благовест Кирилов, зам.-министър на електронното управление, който откри първото кибер събитие –  Cyber Kick OFF Party 2023 – за тази година.

„Основна и обща цел на Министерство на електронното управление и киберобщността у нас е по-добра и устойчива среда. Чрез сътрудничеството между бизнеса и администрацията ще изградим една общност, в която всички ние да си партнираме, и чрез нея да се стремим към изграждане на по-добри познания за интернет пространството за всички потребители”, каза Кирилов.

На Cyber Kick OFF Party присъстваха повече от 400 специалисти, преподаватели, мениджъри, собственици на компании от ИКТ сектора, като основната цел е утвърждаване на общност от киберспециалисти, които да работят съвместно за по-добрата кибекултура на обществото. За целта беше представен и своеобразната конституция на общността наречена Open Cyber Community Paper.

По време на форума Кирилов представи предизвикателствата пред страната ни, свързани с транспониране на европейското законодателство у нас. Заместник-министърът подчерта, че МЕУ винаги е работи в тясна връзка с експертите в областта, като даде пример и със създаването на Консултативен съвет на ИКТ общностите.

„По-добрата киберкултура, киберхигиена, знанието на обикновения интернет потребител затова кой имейл е съмнителен, коя информация е чувствителна и т.н., ще бъде наш общ успех като общност. Само тогава ще знаем, че ние всички тук, вървим в една и съща посока – ежедневно подобряване на средата и сигурността на потребителите в интернет пространството”, допълни заместник-министърът.

В знак на благодарност за високата ангажираност на МЕУ за повишаване на киберхигиената и взаимодействието с общността, организаторите на  Cyber Kick OFF Party 2023 подариха на Благовест Кирилов специален амолет, изработен в ограничени бройки.

Коментар