Норвежци тестват нов тип плаваща вятърна турбина

Оста на въртене на плаващата турбина, разработвана от World Wide Wind, се накланя според вятъра, по най-благоприятния за нея наклон, независимо от посоката
(снимка: World Wide Wind)

Норвежките компании Hydro и World Wide Wind разработват съвместно прототип на нов тип плаваща вятърна турбина. Лопатките на турбината имат необичайн дизайн и са разположени на вертикално ориентирана ос.

Подобна конструкция ще придаде на инсталацията компактен вид и ще я направи по-лека и по-евтина за изработка – от алуминий вместо от стомана. Алуминият ще играе ролята на „зелен” метал, който може да се произвежда с помощта на възобновяема енергия.

Проектът се разработва от World Wide Wind, а Hydro, като един от най-големите производители на алуминий в света, ще доставя частите за конструкцията. Занапред Hydro се надява да превърне алуминиевите вятърни турбини в търговска марка, за да бъде в челните редици на климатичните усилия.

Необикновената плаваща турбина разчита на двойка вертикално разположени противоположно въртящи се ротори. Перките са обърнати, V-образни, по три за всеки ротор. Оста на въртене се накланя с вятъра, с най-благоприятния за нея наклон, независимо от посоката.

Такава турбина не се нуждае от основа на дъното, гондола и редуктори, а това е огромна икономия на разходи. Генераторът в основата играе ролята на противотежест, което също опростява дизайна на инсталацията.

Разработчиците подчертават, че е невъзможно сляпо да се прехвърлят наземни проекти за вятърни турбини към офшорни проекти. Дори за крайбрежни райони с плитка вода е необходимо да бъдат разработети собствени адаптирани решения. Норвежкият проект ще даде отговори на много въпроси.

Коментар