78 кандидатури се състезават за „Наградите на БАИТ”

Конкурсът „Наградите на БАИТ” за 2022 г. привлече близо 80 кандидатури
(снимка: БАИТ)

Общо 78 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2022 година, обявиха организаторите от асоциацията на ИТ бизнеса.

Най-много са подадените проекти в категорията „Образователна награда” – 21. Следва категорията „Успешен български ИКТ продукт/услуга” с 15 кандидатури. „Младежка награда” и „Публична администрация” са с по 10 участника.

Училища, висши учебни заведения, ИТ компании и сдружения мерят сили за „Образователната награда” на БАИТ. Сред заявките участват редица инициативи за успешно сътрудничество между бизнеса и средното образование в рамките на Националната програма „Бизнесът преподава”.

В същото време в надпреварата се включват и университети, които са разработили и прилагат съвместно с други учебни заведения или с частни компании иновативни програми за обучение на студентите си.

В категорията „Успешен български ИКТ продукт/услуга” и тази година се конкурират разнообразни продукти, платформи и услуги. Сред кандидатите са разработени и функциониращи продукти, свързани с оптимизиране и автоматизиране на процеси в различни сектори на икономиката, както и платформи, предоставящи различни продукти/услуги в посока дигитализация.

Държавни ведомства, сред които 4 министерства, участват с реализирани през 2022 г. проекти в категория „Публична администрация”.

За „Младежката награда” на БАИТ се състезават проекти на ученици и студенти, които участват със собствени иновативни разработки на софтуерни и хардуерни проекти, системи и платформи.

В категория „Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика” участват компании от други сектори, които демонстрират нови внедрени решения за дигитализация на услугите и процесите в дейността им.

Фирмите в надпреварата за „Startup” представят предимно социално насочени и ангажирани продукти и услуги. Журналисти от електронни медии представят актуални материали и разработки, свързани с ИКТ теми в категория „Журналистически принос”.

Журито започва работата си по оценяване на подадените кандидатури, като номинираните в отделните категории ще станат известни след средата на месец февруари. И тази година Наградата за специален принос се връчва по решение на журито чрез вътрешни номинации и за тази категория не се приемаха кандидатури.

По традиция кампанията и церемонията по награждаването се провеждат под патронажа на Президента на Република България. Победителите в конкурса ще бъдат обявени на официална церемония на 23 февруари.

Коментар