Индианци поискаха преименуване на уеб сървъра Apache

Автентични индианци настояват да бъде преименуван един от най-известните уеб сървъри
(снимка: CC0 Public Domain)

Организация с нестопанска цел, която защитава коренното население на Съединените щати – индианците – отправи искане за преименуване на всички уеб проекти с името Apache, за които отговаря общността Apache Software Foundation. В състава на „Natives in Tech” влизат автентични индианци, които участват в нейните медийни продукции, а материалите на нестопанската организация използват индианска символика.

Семейството Apache включва основно уеб сървъра и лиценза за свободен софтуер със същото име. Тези проекти са световно известни и изключително популярни в интернет инфраструктурата. Представители на нестопанската организация поискаха фондация Apache веднъж завинаги да се откаже от използването на думата Apache във всички свои проекти и да промени символиката им, която е пряко свързана с индианците.

Активистите от Natives in Tech не искат да виждат думата Apache в имената на ИТ проекти на общността. Техните изисквания не включват други думи или фрази, които предизвикват асоциации с индианците. На теория, преименуването на Apache на, да речем, Cherokee би било напълно легитимно.

Семейството проекти на Apache е на около 30 години (уеб сървърът на Apache съществува от 1995 г.). Не е ясно защо активистите се фокусират точно върху Apache Software Foundation, въпреки че и други компании и организации използват думата Apache в своите продукти. Например, американски боен хеликоптер се нарича McDonnell Douglas AH-64 Apache и е един от най-разпространените в света.

Apache Software Foundation е основана през 1999 г. Лицензът с отворен код на Apache и едноименният уеб сървър са нейните основни проекти. Още около 15 проекта носят същото име. Сред тях са Apache ZooKeeper (отворена софтуерна услуга за координиране на разпределени системи), Apache Zeppelin (многопотребителски онлайн бележник за анализ и визуализация на данни), Apache Derby (релационна СУБД, написана на Java) и др.

Apache е името на едно от десетките индиански племена, които са живели в по-голямата част от Северна Америка, докато първите заселници пристигнат на континента. Представители на „Natives in Tech” казват, че използването на това име е груба манипулация на културните ценности на националните малцинства. Според тях, всички проекти на Apache Software Foundation с думата Apache в името си представят погрешно коренното население на Северна Америка.

За да подобрят шансовете си да спечелят този спор, активистите от „Natives in Tech” цитират кодекса за поведение на Apache Software Foundation като един от многото си аргументи. По-специално те посочват петия параграф, който се отнася до необходимостта да се подбират внимателно думите.

Представители на Apache Software Foundation коментираха атаката на активистите. Според тях, общността на „апачите” е чула и взела под внимание искането на опонентите им. За незабавно преименуване обаче не може да става дума – процесът ще отнеме известно време. Членовете на общността първо трябва да обсъдят възможното преименуване.

Колко дълго ще се проточи всичко това не е ясно – възможно е преименуването да отнеме години. В изявлението на Apache Software Foundation се споменават някои алтернативни начини за излизане от настоящата ситуация, но подробностите за тях се пазят в тайна.

Коментари по темата: „Индианци поискаха преименуване на уеб сървъра Apache”

добавете коментар...

  1. БОМБА

    Не знам дали от незнание или пък поради друга причина, но автора на статията изглежда не е запознат, че Cherokee Web Server съществува от 2001 г. който също е
    с отворен код.

  2. Anonymous

    Има разлика между временни и времеви маркери.

  3. Петко

    Може би заради лафа “Linux is like a wigwam no Gates, no Windows, only Apache inside”?

Коментар