ClamAV – открива над 750 000 вируса

Антивирусът ClamAV е създаден основно за защита от вируси на пощенските сървъри
(снимка: ClamAV)

Антивирусната програма ClamAV е полезен инструмент, предназначен за откриване на заплахи в имейл съобщения и други файлове, като предлага множество механизми за засичане на злонамерен софтуер, троянски коне и други опасности за сигурността.

Необятният интернет е източник на всевъзможна информация, но съдържа и множество заплахи за сигурността, които могат да проникнат в компютъра без знанието на потребителя. Ето защо винаги трябва да имате инсталиран антивирус на и да го актуализирате редовно.

ClamAV е софтуерно решение за защита на данните и предотвратяване на достъпа на вируси до файловете. Програмата е оптимизирана за имейл сървъри, което я прави по-подходяща за мрежови администратори, отколкото за обикновени потребители.

Пакетът включва множество инструменти за използване от командния ред, които са предназначени да извършват многонишково сканиране за вируси, сканиране при поискване и актуализации на вирусната база данни. Не е предвиден графичен потребителски интерфейс, така че трябва да настроите енджина, като редактирате конфигурационните файлове.

Тъй като изпълнява всички операции с аргументи на командния ред, ClamAV има слабо въздействие върху производителността на компютъра и изисква минимални ресурси за откриване на вируси, което е важно, когато имате нужда от този софтуер за обработка на голям брой имейл съобщения и прикачени файлове.

Въпреки че не включва помощни файлове, антивирусът има достъп до онлайн ресурси от уебсайта на разработчика. Това е приложение с отворен код и всеки може да допринесе за неговото развитие или да сподели мнения с голяма потребителска общност.

В заключение, ако имате нужда от олекотен скенер за вируси на вашия имейл шлюз, ClamAV е едно удачно решение. Но трябва сами да тествате степента му на откриване, за да изберете най-добрия инструмент за нуждите си.

Даунлоуд: ClamAV

Коментари по темата: „ClamAV – открива над 750 000 вируса”

добавете коментар...

  1. Immunet Antivirus

    Работи с дефенициите на ClamAV.

Коментар