Срив на РС пазара през четвъртото тримесечие

Традиционно силният новогодишен сезон не съживи продажбите на компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на персонални компютри в световен мащаб падат в продължение на четири последователни тримесечия. През октомври-декември 2022 г. по света са доставени 65,4 милиона РС, което е с 29% по-малко отколкото година по-рано, сочи нов доклад на анализаторската компания Canalys.

Дори традиционно силният новогодишен сезон не съживи продажбите на компютри. Това до голяма степен е следствие от влошаващата се икономическа ситуация в света, отбелязват анализаторите.

Що се отнася до цялата 2022 година, доставките на настолни компютри и лаптопи възлизат на 285,1 милиона единици, което е спад от 16%, в сравнение с 2021 г., когато цифрите бяха рекордно високи. Но въпреки спада в търсенето, пазарът на компютри през 2022 г. е бил със 7% по-висок, в сравнение с предпандемичната 2019 г.

Доставките на преносими компютри през четвъртото тримесечие на 2022 г. са намалели с 30% (до 51,4 милиона броя), а за цялата 2022 г. – с 19% (до 223,8 милиона броя), докато настолните компютри са „потънали” съответно с 24% (до 14,1 милиона броя) и 7% (до 61,3 милиона единици).

„Както се очакваше, глобалният пазар на персонални компютри продължи да пада през четвъртото тримесечие. Разходите за продукти с висока стойност като компютрите останаха на заден план, тъй като цените на енергията и основните стоки се покачват на ключови пазари, включително Европа и САЩ, а потребителите забавят технологичните надстройки”, коментира Ишан Дът, старши анализатор в Canalys.

Според него, с по-бавното наемане на персонал и очакванията за рецесия в началото на 2023 година, публичният и частният сектор преминават към по-икономичен модел на бюджетиране.

През декември Canalys анкетира около 250 представители на компютърната индустрия, които заявиха, че не очакват нищо добро през 2023 г. – според 60% от респондентите, приходите през 2023 г. ще останат същите или ще намелят. Тази тенденция ще продължи поне до втората половина на 2024 г.

Анализаторите от IDC също отбелязват, че търсенето на компютри остава предизвикателство, тъй като повечето потребители имат сравнително нови системи, а глобалната икономика се влошава. Поради това много големи доставчици влязоха в 2023 г. с предпазливи прогнози.

IDC очаква растеж в бизнес сегмента, поради наближаващия край на поддръжката за Windows 10. Освен това някои компании подготвят обновяване на компютърния си парк.

Що се отнася до най-големите производители на персонални компютри, в края на 2022 г. Lenovo все още е лидер с пазарен дял от 23,9%, по данни на Canalys. Следват HP Inc. и Dell с дялове съответно 19,4% и 17,4%. Четвърта и пета позиция заемат Apple (9,5%) и Asus (7,2%).

Доставките намаляват при всички производители от Топ 5. Най-сериозен спад се наблюдава при HP Inc. (-25,4%), а най-малък при Asus (-4%).

Коментари по темата: „Срив на РС пазара през четвъртото тримесечие”

добавете коментар...

  1. Генкста

    Афтърбиткойн треска , да се усетят малко и да продават на нормални цени

  2. Йордан

    Хайде, хайде, няма повод за оплакване. За сметка на това през 2020 ръстът беше 200%.

Коментар