Формират национален отбор по киберсигурност

Таланти от 14 до 25 години ще станат част от националния отбор по киберсигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на електронното управление подкрепя инициатива за създаване на първия национален отбор по киберсигурност. Българският тим ще представи страната ни на Европейското първенство по киберсигурност, което ще се проведе през месец октомври 2023 г. в Норвегия. 

„EU Cybersecurity Challenge” се организира от ENISA (Агенция на Европейския съюз за киберсигурност) с амбицията да предизвика най-големите млади таланти в областта на киберсигурността и киберзащитата в цяла Европа. До момента престижният кибер-форум е имал седем издания, като миналата година лидер сред участниците стана отборът на Дания.

В България вече започва търсенето на кибер-таланти между 14- и 25-годишна възраст, съобщихе от МЕУ. Националният ни тим ще бъде селектиран след серия от вътрешни състезания, като водеща ще бъде оценката на експерти в сферата на киберсигурността: Аспарух Гавраилов, Пресиан Янкулов, Пламен Калчев, Павел Георгиев и Евгени Събев.

Квалификациите ще се организират с подкрепата на МЕУ и Националният координатор по киберсигурност за България – Петър Кирков. Първият квалификационен рунд за българските участници ще се проведе онлайн на 18-19 март 2023 г., като част от конференцията „Security BSides Sofia 2023”.

За да станат част от българския отбор, младите таланти ще трябва да се справят с редица казуси, задачи и предизвикателства в различни области на киберсигурността.

Коментар