TSMC разгръща мащабно производство на 3-нм чипове

Още тази година TSMC ще печели повече от 3-нм чипове отколкото от 5-нанометрови
(снимка: TSMC)

Приходите на TSMC от 3-нанометрови чипове ще достигнат значителни стойности​​ през второто тримесечие на годината, въпреки че официално серийното им производство започна през Q4 на 2022 г., стана ясно на скорошна конференция по повод финансовите резултати на компанията.

Според представители на TSMC, „облачните гиганти” активно се интересуват от възможността за производство на чипове по собствен дизайн и се очаква именно 3-нм продукти да влязат в тази роля през втората половина на годината.

През 2023 г. приходите на TSMC от 3-нм продукти ще достигнат 5-6% от общите ѝ постъпления и ще превишат тези от 5-нм чипове към края на годината, заяви главният изпълнителен директор на Си Си Уеи, цитиран от Seeking Alpha.

Серийното производство на чипове по усъвършенствана технология N3E ще започне през втората половина на 2023 г. Клиентите на TSMC се интересуват от 3-нанометровия процес, за което свидетелства фактът, че броят на проектите по тази технология вече е два пъти по-голям от проектите за 5-нм чипове през първата и втората година от нейния жизнен цикъл.

Разширяването на 3-нм портфолио през втората половина на годината ще помогне за ръста на приходите на TSMC. Компанията има поръчка от голям клиент и се очаква да представи нов продукт, свързан с изкуствен интелект и ускоряване на изчисленията.

„Някои хиперскейлъри искат да разработят свои собствени чипове. Наши клиенти в този сектор работят с TSMC, за да създават собствени чипове”, заяви още Си Си Уеи. „Няма причина да се страхуваме, че търсенето на усъвършенствана литография от страна на клиентите ще намалее”.

Очевидно още през втората половина на годината компанията ще започне да доставя на някои от „облачните гиганти” ускорители на системи с изкуствен интелект, разработени за техните нужди. Вероятните клиенти са Amazon, Microsoft, Google и Meta.

Слуховете също така приписват интерес на китайската Baidu към сътрудничество със Samsung за производство на 3-нм чипове за нейните сървърни системи. Възможно е китайските клиенти да не бързат да си сътрудничат с TSMC, поради страх от американски санкции, които вече значително навредиха на бизнеса на Huawei.

Коментар