Най-големият самолет извърши най-дългия си полет

Самолетът Roc на Stratolaunch Systems се счита за най-големият в света
(снимка: Stratolaunch Systems)

Най-големият самолет в света, Roc на Stratolaunch Systems, извърши на 13 януари девети тестов полет с прототип на полезен товар. Това беше и най-дългият полет на самолета, продължил цели 6 часа.

Roc, или Stratolaunch Model 351, има размах на крилата от 117,3 м и по време на полета носеше прототип на хиперзвуков планер Talon-A. Освен рекордната продължителност на полета, самолетът за първи път напусна въздушното пространство на пустинята Мохаве.

Roc излетя от аерокосмическия полигон Мохаве в югоизточна Калифорния в петък сутринта и кацна там шест часа по-късно, в 17:51 местно време.

Според представители на Stratolaunch, по време на полета самолетът е достигнал височина от 6860 метра. Предишният тестов полет на Roc се проведе през октомври миналата година.

Тестовете с полезен товар по програмата Captive-carry с хиперзвуков планер Talon-A, фиксиран на пилон, са подготовка за следващия етап – тестове с отделяне на Talon-A от Roc и последващо кацане. Очаква се тези експерименти да започнат в края на годината, съобщи Space.

Закари Кревор, главен изпълнителен директор и президент на Stratolaunch, отбеляза напредъка в графика на тестовете. По неговите думи, компанията е много близо до следващия етап, който включва отделяне на хиперзвуковия самолет Talon-A от пилона и началото на изпитателните му полети.

Коментар