За първи път самолет летя през тунел за автомобили

Самолетът на Дарио Коста излетя в тунел и премина през втори
(снимка: Red Bull видео)

Италианецът Дарио Коста стана първият човек в света, прелетял през тунел за автомобили със самолет. Дори през два тунела наведнъж, намиращи се на турска територия…

Идеята, която се ражда преди година, беше реализирана на 4 септември, когато италианският пилот и каскадьор Дарио Коста премина през тунелите със специално подготвен лек едномоторен самолет Zivko Edge 540 (видео).

41-годишният пилот, професионален състезател на Red Bull Air Race, прелетя през два тунела за автомобили Чаталджа извън Истанбул, на магистралата Северна Мармара, поставяйки рекорд на Гинес, тъй като никой в ​​света не беше правил досега подобна каскада.

Успешното излизане на самолета от втория тунел
(снимка: Red Bull видео)

Целият полет, от отделянето от асфалта до излизането от втория тунел, отне 43,44 секунди – през това време Дарио Коста измина 2,26 км, достигайки максимална скорост 245 км/ч.

По време на полета самолетът беше на височина от 70 см до 1 м над асфалта, а пилотът трябваше да поддържа разстояние от около 3,5 м между върха на крилото и стените на тунела, като коригира траекторията спрямо промените в архитектурата на конструкцията.

В края на полета Дарио Коста стана притежател на четири рекорда на Гинес наведнъж – най-дълъг тунел, преминат със самолет (1610 м), първи полет на самолет през тунел, първи полет на самолет през два тунела и първо излитане на самолет от тунел.

Развълнуваният Дарио Коста след уникалния полет, донесъл му 4 рекорда на Гинес
(снимка: Red Bull видео)

„Никога през живота си не съм летял в тунел – никой никога не е правил това – така че големият въпрос в главата ми през цялото време беше дали всичко ще върви както очаквахме, или ще трябва да импровизирам”, сподели Дарио Коста след полета.

„Разбира се, когато свърши, беше голямо облекчение, но основната емоция за мен беше голямо, голямо щастие. За мен проектът се превърна в още една сбъдната мечта”, казва италианецът.

Коментари по темата: „За първи път самолет летя през тунел за автомобили”

добавете коментар...

  1. ха

    Пилот, имай предвид, че пилотите от Луфтвафе вероятно са забравяли да повикат представител на Гинес, за да регистрира рекорда!!! Така че, не разбирам какво искаш да кажеш.

  2. Пилот

    Към края на Втората световна война, когато Германия е масово бомбардирана от американската и британската авиация, пилотите на Луфтвафе често излитат от подземни летища. Тъй че ….

  3. Нико

    За пари бейби 😉

  4. Проф.

    ..да, не е за пренебрегване.

  5. Проф.

    Прецизно пилотиране при голям риск е сравнимо с Формула1.Постижението на италианеца ме е за пренебрегване, макар и под минута. Поздравления!

  6. Бейб,64

    Защо е летял?
    Напомня ми нещо,което съм чела за технически експерименти по време на 3 Райх.
    а също и като колите на Мъск.

Коментар