Притискат производителите на смартфони за 7 години поддръжка

ЕС може да издейства за гражданите си удължена поддръжка на смартфоните
(снимка: CC0 Public Domain)

Германия, най-голямата икономика в Европейския съюз, повдигна въпроса за удължаване на периода за поддръжка на смартфоните със софтуерни актуализации от страна на производителите.

В момента смартфон-доставчиците осигуряват актуализации максимум от 3 до 5 години. Германското правителство обаче предлага този период да се увеличи до 7 години, съобщи Engadget.

Федерално правителство преговаря с Европейската комисия и настоява, че ЕС трябва да изисква от производителите седемгодишен срок за актуализации на сигурността и поддръжка с резервни части за смартфоните.

Удълженият период ще осигури на потребителите на смартфони цикъл на поддръжка, подобен на този на персоналните компютри.

Има две основни причини за подобно искане: контрол върху производството на смартфони в количествено отношение и безопасност. Разширената поддръжка щади околната среда чрез по-продължителна употреба на телефоните. В същото време устройствата ще останат защитени и функционални за около два пъти по-дълго време от сегашните 2,5-3,5 години.

По-дългият период на поддръжка ще попречи на кибепрестъпниците да експлоатират уязвимости в по-стари телефони, които понастоящем са постоянно изложени на риск от кибератаки.

Коментари по темата: „Притискат производителите на смартфони за 7 години поддръжка”

добавете коментар...

  1. Отговор

    Без регулация може да се наложи смяна на устройството, толкова често, колкото иска производителя. R&D отделите на производителите свързани с жизнения цикъл на продукта и сега са по-големи от тези свързани с технологичното му развитие. От гледна точка на продавача най-добре е вечер смартфоните да се изхвърлят и денят да започва с покупката на нов.

  2. Именно тези

    големи компании правят каквото си поискат, като за много пари получаваш ниско качество и кратък период за експлоатация, с колите е същото. Повярвай, има си начини “големите компании” да бъдат накарани да се вслушат и те ще си го заслужават.

  3. S

    Добро предложение. Ние така или иначе живеем в консуматорско общество. В миналото техниката и елекърониката се е ползвала по-дълго.

  4. :o)

    И какво ще стане ако производителите откажат на “най-голямата икономика” в ЕС?

    Няма да говорим по мобилни телефони ли?
    Смешни идиотски желанийца на някакви бюрократи да хващат за топките някакви огромни
    компании, че да лобират повече в ЕС да не им правят проблеми.

  5. LOVECAT

    То хубаво ще пускат упдейти за сигурност за 7 години ама тва не значи ще се се получава актуализаци на Андроид за 7 години тех може да си ги оставят пак на 1,5 години средно те и windows xp имаше сумати години поддръжка след последния SP ама беше светлини години назад. От друга страна ще станат по достъпни частите за смяна дисплей, батерии, дъни платки, жакове за зареждане и слушалки тва са най често прецакваните нещта обаче ще станат и по скъпи 100%. Пък и те лесно ще ги поддържат както персоналните компютри с windows обаче познавам хора с хардуер на около 10-15 години дето до миналата година windows 10 им вървеше перфектно, вече върви 3-4 пъти по-бавно тъй че нарочно кат ти скапат софтуера да върви по бавно на стар хардуер, прецакат ти сензорите да имат по бавно време на реакция и софтуерно ограничът възможностите на камерите в телефоните и кажат че тва се изивква за да не прегряват уж телефоните поради тежестта на новата версия ОС и айде пак ще си купуваме телефони през 2 години. Същия ташак като със крушките още преди над 150 години са видяли че ако издържат повече са на загуба и са им ораничили живота до 1000 часа. Новите LED пише глупости 10-15к часа тва са почти 2 години без да спират да светят те на 6 месеца горат а тез дет са по 30 кинта пише 50к от тях съм вземал и са реални обаче къде е 1 лев срещу 30. Имат и технологи на батери който са в пъти по добри от литиевите но не ги прилагат защото искат да се възползват максимално години от сегашната литиева технология до изчерпване на ресурсите. Дисплейте мигат да ги правят с много по здрави стъкла нарочно ги правят да се пукат защото 70% от хората след това си купуват нови телефони а не сменят дисплея и тва им е трикът .

  6. ReКузманов

    Интересно е Айфоните, ябълката как ги подържа около 7г. а не под 5г.?! А и са с най-висока защита от всичките съществуващи на пазара.?!

  7. Алекс

    Тъп ли си? Епълите и сега си ги получават по 6-7 години. 6S е с най-новта версия. Тичай за 12ка

  8. Anonymous

    Имам mate 20 pro на 3 година а батерията е още ок

  9. Kuzmanovv

    7 години е нереално много/глупаво. Виж 5 години е оптималният срок и за устройството и за батерията. Но незнам Xiaomi как ще го направи, като пускат “нов” модел през 2/3 дни (◔‿◔).

  10. Аз

    И половин година не го чакам

  11. bodilbg

    Проблема е по-скоро в батериите. Ако производителя осигурява актуализации 5 години, то батериите приключват максимум след 3г. Ако направят смяна то и живота на смартфона ще се удължи.

  12. Супер

    Ако стане си купувам iPhone 12

  13. ха

    Те компаниите ако имаха възможността да изчисляват ефективността на служителите си… Ама не могат. Ето защо за компаниите най-доброто е 5 дни в офиса, за да си под носа на колегите да не си губиш времето.

  14. До YO

    Ако имаш същата производителност, не виждам причина да не ти плащат същите пари.

  15. Yoyo

    Аз съм за писна ми на 2 години нов деа тъпите фони

  16. YO

    А компаниите, дали няма да са на загуба от това? То и аз искам да работя 4 дена в седмицата, ама дали ще ми дават същата заплата?!

Коментар