VDI инфраструктурата и ползите за бизнеса

Виртуалните десктопи са достъпни за служителите през всякакви потребителски устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

Един от ключовите корпоративни сегменти в последните години са решенията за виртуална десктоп инфраструктура (VDI). Прогноза на анализаторската компания ResearchAndMarkets сочи, че този пазар ще достигне близо 3,9 милиарда долара през 2024 година.

Виртуалната десктоп инфраструктура (VDI) е набор от технологии, които позволяват доставка и управление на виртуални настолни машини, работещи на платформа за виртуализация в центъра за данни.

VDI се управлява централно, като това позволява на предприятията да поддържат мобилността на служителите със сигурен отдалечен достъп до вътрешните фирмени ресурси. VDI също така помага на компаниите да управляват дигиталните работни процеси, заедно с разширен контрол на сигурността.

При VDI модела виртуалните десктопи на потребителите се поддържат централно на сървърния хардуер, разположен в защитен център за данни. Това е една от формите на виртуализация – виртуалните десктоп машини са достъпни за потребителите от клиентски устройства през мрежата, които могат да бъдат персонални компютри, таблети, тънки клиенти и дори смартфони.

Счита се, че VDI е един от най-ефективните и сигурни начини за организиране на работата на дадено предприятие, тъй като позволява поддържане на хиляди устройства от един администратор и от една точка, без да се налага екипът по поддръжка физически да обхожда всяка отделна машина. Разбира се, трябва да се осигурят защитата на комуникациите между терминала и централния сървър, както и непрекъснатостта на комуникациите.

Така например, ако група служители работи по конкретен проект, защитата на данните е приоритет. С използване на VDI, всички данни от устройството на даден потребител – член на работната група – се пренасят в централен сървър, а устройството е само средство за комуникация между потребителя и основния сървър.

При изграждане на VDI системи може да се използва абсолютно всяко устройство от страна на потребителите, което имат екран, процесор и инструменти за въвеждане на информация, но в същото време може да е оптимизирано като хардуер и софтуер за конкретен проект или бизнес задача. Това намалява разходите за инфраструктура и повишава ефективността на работата.

Ако такива устройства се повредят от страна на потребителя, те могат да бъдат заменени лесно, бързо и най-важното – евтино с аналогично устройство, без да се губят данни и време. Основните разходи са концентрирани върху сървърната страна, която трябва да отговаря на сериозни изисквания за надеждност и сигурност.

Всички актуализации на системата, включително на защитата на данните, се извършват на централен сървър. На свой ред потребителските устройства вече са избрани за конкретни задачи и много често това са нискобюджетни модели със средни технически характеристики.

Важно изискване при VDI подхода е сертифицирането на сървъра за работа със софтуер за виртуализация. Освен това системите за съхранение трябва да издържат на големи натоварвания.

Коментар