Български софтуер обещава 100% защита на данните

„Salvobit Share” комбинира безкомпромисните технологии за сигурност на данните с отлични възможности за споделяне на файлове и информация

Изтичането, кражбата и злоупотребата с данни са трите големи злини, които задушават интернет пространството през последните години. Проблемът е толкова всеобхватен, че от него страдат както секретните служби на водещата в света държава, САЩ, така и милиарди обикновени хора.

Данни под формата на снимки, пароли, банкови документи, имейл адреси, дигитални копия на документация и прочее се поверяват на облачни услуги за съхранение или социални мрежи, а потребителите нямат яснота какво се случва с тях. И макар да бъдат изтрити в опит за предпазване от злоупотреби, копия от данните остават на знайни и незнайни сървъри.

Има много решения за данните, но повечето са недостъпни за обикновения потребител, поради високата си цена или непосилната сложност на боравене с тях. Българският стартъп „Салвобит” разработва софтуер за споделяне, съхранение и защита на данни, който обещава да реши по достъпен начин проблема са сигурността.

Това, което отличава „Salvobit Share” от конкурентите, са безкомпромисните технологии за сигурност на данните, комбинирани с отлични възможности за споделяне на файлове и информация, поясниха от разработчика. Продуктът е изключително лесен и интуитивен за работа и осигурява впечатляваща защита:

  • Данните се съхраняват само и единствено на потребителски устройства и не се трансферират през чужди или сървъри на самия разработчик.
  • Данните се криптират чрез уникален дигитален ключ, който се притежава само от потребителя; дори и Салвобит няма достъп до него и не би могла, поради липса на техническа възможност, да предостави достъп до данните на държавни и международни институции, които ги изискват.
  • Частта от софтуера, която се занимава със сигурността на данните, е с отворен код. Този подход осигурява пълна прозрачност на „Salvobit Share” и показва, че в програмата няма „задни врати” и преднамерено заложени капани и слабости.

Но с това не се изчерпват способностите на „Salvobit Share”. Софтуерът позволява също създаване на сигурни мрежи за споделяне на информация. В тях всеки потребител запазва абсолютните права над данните си и само той решава с кой друг от дадената мрежа да ги споделя.

Освен това възможностите за злоупотреби вътре в самата мрежа са сведени до минимум, защото всяко едно действие на всеки един потребител се отбелязва като извършено от него чрез личния му дигитален ключ.

Дори ако физическите устройства, на които са потребителските данни, бъдат откраднати, или те бъдат хакнати, поради уязвимост в друг софтуер на потребителя, то „похитителят” ще остане с празни ръце, защото няма да разполага с нужния ключ, за да разшифрова закодираните данни. Цялата информация, която се съхранява в една „Salvobit Share” мрежа, се криптира както по време на трансфер, така и когато е в покой.

Разработчиците планират да пуснат завършена версия на „Salvobit Share” на българския пазар през есента на настоящата година.

Коментари по темата: „Български софтуер обещава 100% защита на данните”

добавете коментар...

  1. Ники

    Това твърдение е несериозно! “100% защита на данните”Няма такъв филм.

Коментар