Малкият бизнес движи ръста на NGFW пазара

Облачното използване на защитни стени от ново поколение набира скорост, защото те работят „на поискване“ (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на защитни стени от ново поколение (NGFW) се очаква да нарасне от 5 милиарда долара през 2023 г. до $8,6 милиарда през 2028 г. при среден годишен темп на растеж от 11,4% през прогнозния период. В основата на тази динамика са потребностите на малките и средните предприятия.

Растежът на пазара на защитни стени от следващо поколение се форсира от променящата се динамика на работа, изискваща усъвършенствани решения за сигурност. Тъй като дистанционната работа стана нещо обичайно, организациите са изправени пред повишени киберзаплахи. Служителите имат достъп до фирмените мрежи от различни места, използвайки лични устройства.

Защитните стени от следващо поколение (NGFW), оборудвани с усъвършенствани механизми за откриване на заплахи, осигуряват сигурен отдалечен достъп на фона на нарастващите атаки, обясняват анализаторите от Markets and Markets.

Освен това доставчиците на NGFW стимулират напредъка в регулаторното съответствие. За целта те интегрират функции като контрол на приложенията и предотвратяване на външните прониквания. Така технологията помага на бизнеса да отговори на еволюиращите регулаторни стандарти и да се защити от сложни киберзаплахи.

МСП в основата на растежа

В основата на бързия растеж на пазара на защитни стени от следващо поколение са малките и средните фирми. Тенденцията може да се отдаде на няколко ключови фактора, водеща сред които е повишената осведоменост за киберзаплахите. Тя подтиква МСП да инвестират в мерки за сигурност като NGFW, защитавайки своите ценни данни и процесите си от нарастващите рискове.

Еволюиращият регулаторен пейзаж налага строги мерки за защита на данните дори за по-малките предприятия. Това допълнително кара МСП да внедряват решения за сигурност като NGFW с функции за откриване на пробиви и предотвратяване на загубата на данни.

Наред с това масовото навлизане на облачните изчисления и инициативите за цифрова трансформация сред МСП създава нови рискове за сигурността. Това подтиква бизнеса към възприемането на NGFW с присъщите му опции за внедряване в облака, адекватно за нуждите на МСП.

Развитието на самите технологии направи NGFW по-достъпни и по-лесни за управление от МСП. Това също подпомогна тяхното възприемане. Алтернативно, налице са и много доставчици на управляеми услуги за сигурност, предлагащи услуги за управление и наблюдение на NGFW, специално предназначени за МСП с ограничени ресурси.

Облачните технологии във възход

Режимът на облачно/виртуално внедряване ще формира най-големия пазарен дял от пазара на защитни стени от следващо поколение. Причината е в няколко фактора като гъвкавост, мащабируемост, намалени хардуерни разходи, опростено управление и подобрена достъпност.

Базираните в облака NGFW работят „на поискване“. Те позволяват мащабиране на ресурсите за сигурност. А това е от решаващо значение за организациите с динамична среда и променливи нужди от мрежов трафик.

Чрез елиминиране на необходимостта от специални хардуерни устройства, внедряването в облака води до значителни спестявания на разходи за предварителна покупка, поддръжка и консумация на енергия. Ето защо облачният метод прави NGFW решенията по-достъпни и по-привлекателни за организации от всякакъв размер, включително малки и средни предприятия с ограничен бюджет.

Облачните доставчици имат грижата за управлението на инфраструктурата, корекциите и актуализациите. Това освобождава вътрешните екипи по ИТ сигурността, за да се съсредоточат върху стратегическите инициативи за сигурност. Същевременно облачните NGFW позволяват сигурен отдалечен достъп отвсякъде чрез интернет връзка – а това е от полза за организации с географски разпръсната работна сила или с много служители, които често пътуват.

Предимства на NGFW

Удобствата и предимствата на защитните стени от ново поколение са няколко.

NGFW опростяват управлението на сигурността, като комбинират няколко услуги за защита – уеб филтриране, SSL/TLS проверка, откриване и предотвратяване на прониквания, защитна стена и антивирусен софтуер – всичко това в една платформа.

С помощта на NGFW клоновете на дадена организация и отдалечените й служители могат безопасно да се свързват с корпоративната мрежа и да имат достъп до необходимите ресурси – от всяко място, по всяко време.

NGFW предоставят на бизнеса прецизен контрол върху достъпа до мрежата и гарантират съответствие с нормативните изисквания. Така им позволяват да създават и прилагат подробни политики за сигурност въз основа на идентификация на потребителя, тип устройство, приложение и съдържание.

За да позволят проактивно откриване и реагиране на заплахи и да предоставят актуализации за заплахите в реално време, NGFW могат да се интегрират със SIEM (системи за информация за сигурността и управление на събития) и с канали за разузнаване на заплахи.

Освен това NGFW улесняват функционалностите за автоматизирана оркестрация и реагиране на сигурността (SOAR), които дават възможност на предприятията да автоматизират рутинните задължения по сигурността, да оптимизират процедурите за реакция при инциденти и да подобрят цялостната си защита.

Коментар