Назад от облака: Задава се класически Office 2024, без абонамент

Microsoft подготвя нов офис пакет, който ще работи офлайн, без абонамент
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов пакет Microsoft Office ще работи без абонамент или интернет връзка. Изглежда общата „онлайнизация” е отменена за известно време, поне с предстоящата версия на популярния офис пакет.

Microsoft разкри планове за предстоящото пускане на офис пакета Office 2024. Това ще бъде класическият Office, с който потребителите по света са свикнали от десетилетия. Няма да има абонаменти и постоянна връзка с интернет и дори самото име Office ще остане – всичко това не беше част от плановете на Microsoft в ерата на облака.

Office” за староверци

Microsoft потвърди информацията, която се появи в някои интернет ресурси, че подготвя пускането на нов офис пакет, Office 2024. Новият продукт ще бъде най-обикновеният Office, познат на милиони потребители – той ще работи без механизми за абонамент, т.е. еднократната покупка на лиценз ще бъде достатъчна и няма да изисква постоянна връзка с интернет.

Освен това новият пакет ще се казва просто Office 2024. Софтуерният гигант изглежда загърбва плановете си да се откаже от марката Office, които предполагаха спиране на разработката на офлайн пакета Office в полза на Microsoft 365 – уеб услуга, известна преди като Office 365.

Ценовата политика

Според портала TechSpot, цената на лиценз за основната версия на Office 2024 в началото на продажбите ще бъде $149 за потребителите в САЩ. Възможно е корпоративните лицензи да струват по-малко, както показа практиката. Освен това Microsoft сваля цените след известно време

Така например, текущият Office 2021 при пускането си струваше приблизително колкото очакваната версия 2024, но сега цените му започват от $45 във версията Professional Plus. Същата версия на Office 2019 струва $39.

Без AI функции

Office 2024 ще има две ключови разлики от облачно базирания Microsoft 365 – няма да е необходимо да се купува чрез абонамент, но в същото време разработчиците ще го лишат от изкуствен интелект. „AI функциите” са прерогатив на ексклузивната облачна услуга на Microsoft и корпорацията направи това умишлено, за да накара възможно най-много хора да се абонират, пише TechSpot.

Но дори и без AI, ще има много нови неща в Office 2024. Например, в имейл клиента Outlook ще се появят нови инструменти за организиране на срещи, а в Excel ще бъде въведена поддръжка за динамични диаграми.

В същото време помощната програма Publisher, която за първи път се появи в Office 2013 за бързо създаване на пощенски картички, плакати и т.н., ще изчезне от Office 2024. Поддръжката на помощната програма ще бъде напълно прекратена през 2026 г.

Поддръжката

Що се отнася до самата поддръжка на Office 2024, тя ще продължи точно пет години от датата на излизане на пакета, а след това Microsoft ще пуска корекции за сигурност за неопределен период от време.

В момента Office 2016 и 2019 получават такива пачове, но това ще спре едновременно с края на поддръжката за Windows 10 – през октомври 2025 г. Microsoft не разкрива датата на „смъртта” на Office 2021 – към момента най-актуалната му версия е от декември 2023 г.

Office 2024 ще излезе за Windows 10 и Windows 11 – по-ранните версии на операционната система няма да се поддържат. Подготвя се отделна версия за Apple macOS. Забележително е, че Microsoft реши да поддържа 32-битови операционни системи, които са инсталирани на стари компютри.

Последният път, когато Microsoft пусна глобална актуализация на Office, беше преди повече от три години – Office 2021 излезе заедно с Windows 11, в началото на октомври 2021 г. Оттогава е под въпрос дали компанията ще пусне следваща офлайн версия на пакета или ще премине изцяло онлайн.

През това време конкурентите на Microsoft активно актуализираха своите офис пакети. Например, безплатният и отворен LibreOffice получи много актуализации.

Коментари по темата: „Назад от облака: Задава се класически Office 2024, без абонамент”

добавете коментар...

  1. Александър

    Нямам представа откъде черпите информация за цените- Office 2021 и сега и при пускането му цената му е около 400 лв без ДДС за home and business версията от официалните дистрибутори на Майкрософт . Всички останали сайтове които продават по 20-30 долара продукти продават някакви ключове които колко време ще работят никой не знае. И корпоративните версии винаги са по скъпи!! Направете малко проучване преди да публикувате неверни и подвеждащи данни

Коментар