Белгийски съд забрани на Facebook да събира данни

Белгийски съд застави Facebook да прекрати събирането на данни за потребителите

Facebook няма право да събира данни за потребителите, реши белгийски съд по дело, което Комисията за защита на частната информация води срещу социалната мрежа още от 2015 г.

Съдът настоява Facebook да прекрати събирането на данни за потребителите, като в противен случай за всеки ден нарушение социалната мрежа ще плаща по 250 000 евро, докато не достигне сумата от 100 млн. евро.

Според белгийския съд, Facebook нарушава закон, следейки потребителите в други сайтове. Социалната мрежа не уведомява потребителите в достатъчна степен за това, че събира персонални данни, не уточнява какви точно данни събира и колко дълго ги съхранява.

Нещо повече, Facebook дори не получава явно съгласие от потребителите за събирането и съхранението на данните, гласят мотивите на съда. От мрежата се иска да изтрие всички събрани данни за белгийски граждани, вкл. за хора, които не са потребители на Facebook, срещу заплаха от глоба в размер на 10 млн. евро.

Представители на компанията не скриха разочарованието си от съдебното решение и обявиха, че Facebook ще обжалва, предаде Гардиън.

Първото решение в полза на Комисията датира от края на 2015 г., но Facebook подаде жалба и продължи да нарушава белгийските закони с оправданието, че се намира под друга юрисдикция – европейската централа на компанията е в Ирландия.

Адвокатите на Facebook оспориха също правомерността на използваните в съдебното решение думи „browser” (браузър) и „cookie” (бисквитки), тъй като езици на белгийския съд се явяват холандският, френският и немският. Жалбата беше удовлетворена и съдебното решение блокирано.

Коментари по темата: „Белгийски съд забрани на Facebook да събира данни”

добавете коментар...

  1. просто потребител

    Супер,а унас кога?

Коментар