Следящите системи на Apple и Google интересуват 23 държави

Проследяване на контакти чрез смартфон-приложения стана модерно в условията на пандемия
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в 23 страни на пет континента са потърсили достъп до технологията за проследяване на контакти от Google и Apple, съобщиха в сряда двете компании. Правителствата обаче не бива да изискват телефонните номера на потребителите, според правилата на компаниите. Това не се хареса на някои власти.

Използването на приложения за проследяването на контактите, при което властите могат да идентифицират и тестват хора, които наскоро са били в близост до носител на вирус, се лансира като инструмент за овладяване на нови огнища на коронавируса. Това би могло да помогне на властите да тестват повече потенциално заразени хора, отколкото обикновено биха могли да проверят.

Някои правителства твърдят, че техните усилия за проследяване на контактите чрез смартфон-приложения биха били по-ефективни, ако може да се проследяват и местоположенията на потребителите, за да се идентифицират „горещи точки“ за предаване на заразата. Така здравните служби биха могли да уведомяват по-прецизно хората за възможно излагане на риск – чрез обаждания или текстови съобщения – а не чрез генерични известия.

Apple и Google заявиха, че няколко щата в САЩ и 22 държави са потърсили достъп до разработваната технология за проследяване на контактите с цел защита от коронавируса.  Двете компании обаче са забранили използването на технологията за събиране на локационни дании за потребителите, както и изискването хората да въвеждат каквато и да е лична информация в приложенията.

Корпорациите настояват, че техните системи ще използват по-надеждното решение Bluetooth, за да регистрират потребители, които са били във физическа близост поне пет минути.

Разработчиците на приложения за проследяване на контакти в Австрия, Германия и Швейцария заявиха пред Ройтерс тази седмица, че са съгласни с условията на тандема Apple-Google и не настояват да знаят телефонните номера на потребителите. Други правителства обаче ще продължат да разработват собствени приложения за проследяване, които ще събират и локационни данни чрез GPS функционалностите на телефоните.

Коментар