Компютърната индустрия преживява най-големия си спад

Gartner отчете най-големия срив на PC пазара, откакто води статистика за този бизнес (снимка: CC0 Public Domain)

Компютърният пазар преживява най-големия си спад досега, обяви анализаторската компания Gartner. Предварителните резултати на пазарния наблюдател показват, че доставките на персонални компютри в света възлизат на общо 65,3 милиона бройки през четвъртото тримесечие на 2022 г., което прави спад от 28,5% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г.

Подобна цифра представлява най-големият тримесечен спад на доставките, откакто анализаторската компания е започнала да проследява динамиката на пазара на компютри в средата на 90-те години. Предишните пазарни данни на Gartner също говореха за слаби продажби на нови компютри в последно време. За цялата отминала година доставките на компютри са достигнали 286,2 милиона броя, а това представлява спад от 16,2% спрямо 2021 г.

PC индустрията е сериозно засегната от кризата с чиповете, което доведе до проблеми с веригата за доставки. Принос за лошия резултат има и влошаващият се икономически климат. През първата половина на 2022 г. започнаха да се наблюдават по-високи нива на натрупване на складови наличности на компютри, което осезателно показва какво се случва на този пазар.

След бума на покупките на компютри в началото на пандемията сега търсенето е по-слабо, което вече е довело до излишъци и свръх-предлагане, а същевременно търсенето значително се забави заради глобалната икономическа обстановка.

„Компютърната индустрия претърпя много необичайни възходи и падения през последните 11 години“, коментира Микако Китагава, директор-анализатор в Gartner. „След изключителния период на растеж между 2020 г. и 2021 г. поради пандемията, пазарът очевидно започна низходяща тенденция, която ще продължи докъм началото на 2024 г.“

Застой сред корпоративните клиенти

Пазарът на корпоративни компютри също е засегнат от забавянето на икономиката. „Търсенето на персонални компютри сред предприятията започна да намалява през третото тримесечие на 2022 г., но сега пазарът се измести от „мекота“ към откровено влошаване,“ казва Китагава. „Корпоративните купувачи удължават жизнения цикъл на наличните компютри. Те забавят покупките, което означава, че бизнес-пазарът вероятно няма да се върне към растеж по-рано от 2024 г.“

Слаб празничен сезон

Въпреки че производителите на персонални компютри се постараха да предложат големи отстъпки за персонални компютри по време на празничния сезон в опит да намалят запасите, потребителите бяха склонни да пестят парите си. „Тъй като много потребители вече имат сравнително нови персонални компютри, закупени по време на пандемията, липсата на достъпна цена измества всякаква мотивация за покупка, което води до спад на потребителското търсене на компютри до най-ниското ниво от години“.

Срив за всички брандове

Поглеждайки към водещите производители на персонални компютри, макар че Lenovo е запазила 24% пазарен дял, компанията преживя най-стръмния си спад, откакто Gartner проследява РС пазара, посочи Китагава. Според данните, доставките на Lenovo са намалели във всички региони с изключение на Япония, спадайки с над 30% в EMEA и Латинска Америка.

HP и Dell също отчитат рязък спад. В региона на EMEA доставките на компютри от HP са намалели с 44% на годишна база. За Dell анализаторът отбелязва, че слабото търсене на големия бизнес-пазар е повлияло зле на доставките през втората половина на 2022 г.

Най-голям спад в ЕМЕА

Пазарът на компютри в Европа, Близкия Изток и Африка е отбелязал рекорден спад от 37,2% през четвъртото тримесечие на 2022 г. Това се обяснява с комбинация от фактори: „пресечната точка между политически вълнения, инфлационен натиск, увеличения на лихвените проценти и предстояща рецесия“.

„Спад от такъв мащаб се случва само когато търсенето на пазара по същество спре“, каза Китагава. „Доверието на бизнеса и потребителите в EMEA се срина, което доведе до огромен спад в търсенето на компютри. Огромното увеличение на наличностите също така силно ограничава възможностите за продажба, тъй като продавачите се фокусират върху справянето със стари запаси“.

Коментари по темата: „Компютърната индустрия преживява най-големия си спад”

добавете коментар...

  1. Истина

    В интерес на истината много неща/хора или държат цените високи или съвсем малко ги свалят за разлика преди ковид. Едно е че цените на РАМ паметта е вискока ама защо смартфоните а не лаптопите са с огромни памети – даже вече повечето нови смартфони среден клас са с повече РАМ от лаптопи среден клас – даже още има 4ГБ за лаптоп – ужас то и Виста неработи на това. После ще си слагат Линукс еми ето затова.
    Друга е темата и съболезнования за скапаната фирма на колегата с Дел па и лаптоп – ето ти причина да си смениш работата.
    По странно е какво продължава да държи ниската производителност на лаптопите след като и процесорите се обновиха неколко поколения – от 5*** серия на Интел I5 и на АМД съответно и пак са трагедия. Очаквам лаптоп среден клас с скорост на 10 годишен и пак с 4ГБ да е 1к лева и какво като им ССД като е трагедия.
    Айде да се стегнат и да пуснат лаптопи с реална полезна което е необходимост а не да пускат процесори с U накрая след цифрите. И въопще колко са лаптопите които с часове ще маат Ексел или текст? И докога ще ги има клавиатури с цифрова клавиатура полезна на никой освен на касиерки. Революция трябва а не дайте кинти за същото.

  2. Saevar

    аз неживея в Булгаристан но декстоп компа ми е на 10 години и е по-бърз от новия ми служебен Dell лаптоп, отделно преди 2 години му сложих Nvidia GeForce и 2К ultrawide екран, работи си мазно мазно без проблеми а лаптопа ми е на 4 години, fullHD с USB3.1, SD card reader, Bluetooth 5.0 с гигабит неткарта а батерията му издържа 7 часа та защо по дяволите бих искал да си сменям/обновявам машините при положение че са дори по-бързи от новите компове, разбира се машините ми са на линукс…

  3. Анонимен

    “Бедна държавица” ли е Булгаристан? По това което виждам всеки ден не мисля че е така. По автомобилите на улицата, имотите, спестяванията в банките, цъфтежа на ало измамите, покупките онлайн и в магазините. Желанието на повечето булгаристанци да имат последния модел от каквото могат.

  4. Йордан

    И поглеждаш статистиката и какво се случва?

    През всяка от годините 2016, 2017, 2018 и 2019 са продадени между 250 и 260 млн бройки. През 2020 задари пандемията са продадени 310млн, а през 2022 – 342млн.

    През 2022 са продадени 286млн, което е близо с 35 млн бройки повече от 2019г и се започва едно пищене какъв спад имало в продажбата на компютри и как едва ли не хардуерните производители ще фалират.

  5. Как така

    Да, съгласен съм със статията и със заглавието, да точно така се чувстват топ мениджърите, но това не е истината. Как така само преди 1-2 години PC бизнеса цъфтеше, а днес не. Ами, защото клиентите не могат да купуват нови компютри всяка година, най-малкото на всеки 3-5 години, а в някои по-бедни държавици като Булгаристан веднъж на всеки 10 години.

Коментар