Шведски институт ускорява изчисленията до 13,5 PFLOPS с нов суперкомпютър

Суперкомпютърът Dardel ще осигури пикова производителност от 13,5 петафлопа за научните изчисления на Кралския технологичен институт на Швеция
(снимка: AMD)

Кралският технологичен институт на Швеция (KTH) очаква 6-кратен ръст на производителността със своя нов суперкомпютър, базиран на процесори AMD EPYC и графични ускорители AMD Instinct GPU.

KTH е доставчик на HPC услуги за академичните среди в Швеция. Институтът е поръчал нови суперкомпютърни мощности, базирани на процесори EPYC и графични ускорители Instinct от AMD, за да ускори изследванията в области като болестта на Алцхаймер, устойчивото развитие на морския транспорт и др.

Когато бъде окончателно инсталиран, суперкомпютърът Dardel ще осигури очаквана пикова производителност от около 13,5 петафлопа за ключови научни приложения като изчислителна динамика на флуидите, биофизични и геномни изследвания, наука за материалите и изчислителна химия.

При закупуване на суперкомпютъра KTH е трябвало да вземе предвид цялото разнообразие от приложения на новата система. Изборът пада върху EPYC CPU и Instinct GPU от AMD като градивни елементи заради високата производителност на ядро, пропускателната способност при работа с паметта и енергийната ефективност.

В основата на суперкомпютъра са процесори EPYC и графични ускорители Instinct
(снимка: AMD)

Новият суперкомпютър ще бъде 6 пъти по-производителен от предишните мощности на KTH. „Повечето системи, които са внедрени наскоро, се базират на AMD EPYC процесори, защото за типични научни приложения те осигуряват изключителна производителност”, коментира Дирк Плейтер, директор на PDC Центъра за високопроизводителни изчисления в KTH.

Коментар