Microsoft спира директните продажби на Windows 10 след 31 януари

Windows 10 скоро ще стане недостъпна за директни покупки от Microsoft
(снимка: CC0 Public Domain)

В края на този месец Microsoft ще спре да продава лицензи за Windows 10 директно от уебсайта си. Операционната система ще остане достъпна за покупки от т.нар. „трети страни”.

Компанията публикува съобщение на страниците на Windows 10 Home, Pro и Workstation, че ще прекрати директните продажби на цифрови копия на системата на 31 януари 2023 г. Поддръжката и пускането на актуализации за сигурността на Windows 10 ще приключи на 14 октомври 2025 г.

„31 януари 2023 г. ще бъде последният ден, в който този даунлоуд на Windows 10 ще бъде достъпен за продажба. Windows 10 ще продължи да се поддържа с актуализации на сигурността, за да предпазите компютъра си от вируси, шпионски софтуер и друг зловреден софтуер до 14 октомври 2025 г.”, се казва в страниците на Windows 10 Home и Pro.

С други думи, Microsoft не просто препоръчва закупуването на Windows 11 вместо предишната версия на системата – клиентите няма да имат избор. Единствената опция за тези, които искат да купят Windows 10, ще останат продавачите на лицензи от трети страни.

Инструментът Media Creation Tool за изтегляне и създаване на инсталационни изображения на Windows 10 все още е достъпен на уебсайта на Microsoft – компанията не е направила никакви изявления за него.

На 10 януари разработчикът пусна последния пакет за актуализация на защитата на Windows 8.1 и сега системата вече не се поддържа.

Коментар