IBM: Технологичната индустрия ще преживее кризата по-лесно

„Дигитална трансформация е единственият начин за мащабиране на нация или компания без значителни разходи за работна сила”, каза Арвинд Кришна в Давос
(снимка: IBM)

Арвинд Кришна, главният изпълнителен директор на IBM, е един от малкото бизнесмени, които са умерено оптимистични за близкото бъдеще. Според неговите прогнози, през следващите години технологичната индустрия ще расте с 2-4% по-бързо от БВП. Компаниите в ИТ сектора ще бъдат по-устойчиви от останалите на глобалните икономически сътресения, убеден е той. CEO-то на IBM говори от трибуната на Световния икономически форум (WEF) в Давос.

Според проучване на PwC сред 4400 главни изпълнителни директори по света, проведено през октомври и ноември миналата година, около три четвърти от тях очакват икономическият растеж да се забави през следващите 12 месеца. Резултати като тези правят проучването най-песимистичното от повече от десетилетие.

„Всички ще се движат към дигитална трансформация, тъй като това е единственият начин за мащабиране на нация или компания без значителни разходи за работна сила”, каза Арвинд Кришна, цитиран от Nikkei Asian Review. Тази тенденция е обвързана с глобалната демографска ситуация, добави той.

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от 60 години и дори Индия, според Кришна, ще спре да расте до средата или края на това десетилетие. „Това е страхотен набор от възможности и технологиите могат да помогнат много”, обобщи ръководителят на IBM.

В близко бъдеще търсенето на бизнес услуги за потребителите (B2C), които процъфтяваха по време на пандемията, леко ще се коригира, но B2B (бизнес към бизнес) услугите зще бъдат много търсени, смята Кришна. IBM е специализирана в сегмента B2B, а в географско отношение сега има добри перспективи за инвестиции в Индонезия, Индия и някои страни от Близкия изток.

Оценявайки състоянието на отношенията между САЩ и Китай, мениджърът на IBM подчерта, че е твърд привърженик на активната международна търговия и глобализацията и в този смисъл не приветства никакви жертви в името на геополитиката. IBM възнамерява да инвестира в Китай още 30 години, след като вече е изминала подобен път.

Коментар