Претърпели инсулт прохождат с помощта на екзоскелет

Екзоскелетът помага на пациенти да се изправят отново на крака след инсулт
(снимка: Wandercraft)

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на екзоскелета Atalante, разработен от компанията Wandercraft, за рехабилитация на пациенти с инсулт и проблеми с краката.

Екзоскелетът Atalante е самобалансиращо се устройство с регулируема походка, което помага за възстановяване на ходенето на пациентите като част от рехабилитационната терапия. Рехабилитацията трябва да се извършва в клиника в присъствието на лекар.

За използване на екзоскелета няма значение до каква степен пациентът е запазил подвижността на ръцете си след инсулт, уточнява Engadget в публикация за иновативното устройство.

Разработчикът Wandercraft планира да достави първите екзоскелети в САЩ през текущото тримесечие. Компанията едва наскоро започна да предлага оборудването си с търговска цел. Според нейния инвеститор Quadrant Management, в рамките на 1-2 години Wandercraft е в състояние значително да увеличи производството на екзоскелети.

Агенцията FDA дава одобрение за продажбата на екзоскелети изключително рядко. Използването на подобни устройства е ограничено до подпомагане на определени състояния на пациентите. Например, миналата година Ekso Bionics получи одобрение от FDA за продажба на екзоскелети EksoNR за рехабилитация на пациенти с множествена склероза.

Повече от 795 000 души в САЩ получават инсулт всяка година. Екзсокелетът Atalante може да помогне на някои от тях да си възвърнат способността да се движат самостоятелно, без използване на инвалидна количка.

Коментар