Само един ИТ сегмент е застрахован от съкращения

Дефицитните специалисти по киберсигурност могат да са спокойни за работата си
(снимка: CC0 Public Domain)

Световната ИТ индустрия е изложена на вълна от съкращения, която започна да се надига още през миналата година и сега изглежда е в пика си. Засегнати са работещите в различни области, но един от сегментите на ИТ бизнеса сякаш е застрахован от съкращения.

Киберсигурността се оказа почти единствената област от глобалната ИТ индустрия, където няма риск да останете без работа. Много компании съкращават своя ИТ персонал, но „киберохранителите” все още са ценни и в същото време дефицитни. В света има недостиг на повече от 750 000 такива специалисти, така че в краткосрочен план те не са застрашени да загубят работата си поради съкращения.

Сигурно убежище

Сферата на информационната сигурност (IS) се оказа сигурно убежище, отбелязва американската медия CNBC. Тук специалисти не само не се уволняват, но и не се намират. В целия свят се формира гигантски дефицит на хора с умения в IS областта.

Eдин от инструментите за привличане на специалисти по информационна сигурност е повече от достойното заплащане. В много компании тези кадри могат да печелят средно по $100 000 на година.

Междувременно ситуацията със съкращенията в глобалната ИТ индустрия сега е депресираща. Amazon, Microsoft, Twitter, Google, IBM и други компании, големи и  не толкова, планират да освободят десетки хиляди работници.

Фактът, че информационната сигурност е точно сферата, в която ИТ специалистите могат да преодолеят вълната от съкращения, не е изненадващ. Киберсигурността се счита за една от най-устойчивите области за инвестиции в технологии, дори в настоящия икономически климат.

Хакерите, въпреки рецесията в световната икономика и нарастващата инфлация, атакуват потребители и компании със зловреден софтуер и продължават да го правят с неотслабваща интензивност. За големите компании е много по-изгодно да плащат добри заплати на „киберохранители” и да разширят персонала на отдела за информационна сигурност, вместо да понесат репутационни щети, ако криптиращ вирус влезе в мрежата им. Информацията за това по един или друг начин прониква в световните медии.

Огромен недостиг на специалисти

През декември 2022 г. имаше почти 756 хиляди отворени свободни позиции в сегмента на информационна сигурност, публикувани по целия свят, според статистика на CyberSeek. И това са само онези свободни позиции, за които търсенето на служители се извършва в отворен режим.

Разбира се, това, което се случва в света, все пак засегна и сферата на киберсигурността, но въздействието беше минимално. За сравнение, в края на 2021 г. имаше 769,7 хиляди отворени свободни позиции за специалисти по киберсигурност.

В момента около 1,1 милиона души работят за глобалната киберсигурност. Така, ако на теория всички свободни позиции бъдат попълнени, работната сила в сектора на киберсигурността почти ще се удвои.

Повечето от свободните позиции са отворени в частни компании. Но държавните организации, както и частните компании с държавно участие, също постепенно осъзнават, че трябва да развиват своята информационна сигурност.

През 2022 г. броят на откритите свободни IS позиции в публичния сектор се е увеличил с 25% на годишна база, достигайки почти 46 000. Експерти, интервюирани от CNBC, твърдят, че това не е едногодишен феномен, а установена тенденция. За три години броят на тези свободни позиции е скочил с 58%.

Известни неудобства

Оказва се, че информационната сигурност е област, в която ИТ специалистът не трябва да се притеснява дали ще има добре платена работа утре, след месец или година. Но тук има и недостатъци, поне за някои от професиите.

В началото на 2023 г. Business Insider публикува списък с 10 ИТ професии, които са малко полезни за онези, които тепърва откриват индустрията на информационните технологии. Споменава се и работата като анализатор по киберсигурност, чиито задачи включват защита на фирмени данни, софтуер, оборудване и мрежи от кибератаки и заплахи.

Експертите подчертават, че ефектът от добрата заплата ще бъде помрачен от морални страдания. Например, радостта от успешното отблъскване на атака на един хакер и подобряването на сигурността на мрежата на компанията бързо се изпарява, когато по-опитен хакер предприеме още по-дръзка и вероятно успешна кибератака.

Коментар