Tenda K4W-3TC – „направи си сам“ охрана с видеонаблюдение

Tenda K4W-3TC е система за видеонаблюдение с четири камери, предназначена за малки обекти
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Все повече харесваме нещата с марка Tenda, защото са семпли и лесни и за инсталиране, и за използване. Рутери, меш-системи, а сега и видеонаблюдение – всичко е направено така, че с монтажа да се справи и най-незапознатият човек, а после работи дълго и безпроблемно. Затова няма да е пресилено да се каже, че сега е възможно да имаме „направи си сам“ система за охрана с видеонаблюдение чрез комплект от камери и обединяващ ги рутер, всичко под името K4W-3TC.

В близкото минало охранителните системи с видеонаблюдение бяха нещо, което виждаме в големите зали на сериозни организации – банки, министерства и институции, магазини от големите вериги. После тези системи започнаха да стават по-достъпни. Сега можем да имаме и видеонаблюдение у дома.

Най-хубавото? Вече не е задължително да се вика фирма, която да изгради системата за видеонаблюдение. Можем да си я направим сами – предлагат се камери, предлагат се и записващи устройства, а също и мрежови модули за обединяване на всички компоненти. Повечето са така проектирани, че собственикът да може да гледа домашната обстановка където и да се намира, на таблет или на смартфон, стига само да има интернет връзка.

За малките

Tenda K4W-3TC е система за видеонаблюдение с четири камери. Предназначена е за малки обекти: еднофамилни къщи, компактни магазини, заведения и ресторанти, неголеми офиси, малки производствени цехове или складове. Всъщност може и да не са чак толкова малки, защото безжичните камери се монтират на разстояние докъм 200 метра, без това да смущава работата им.

Трябва да се знае, че Tenda K4W-3TC има и своя по-голяма „сестра“ – система за видеонаблюдение от същия вид, която обхваща до 8 камери. Името ѝ е почти същото, но разликата е в осмицата: Tenda K8W-3TC.

Качество на картината

Tenda K4W-3C включва четири безжични IP камери. Те работят при 3 мегапиксела HD качество на образа, което позволява наблюдаваните обекти да се виждат достатъчно ясно и отчетливо.

Камерите се свързват към централния модул чрез Wi-Fi връзка. Това значи, че не е нужно полагане на мрежови кабели, но все пак камерите не са съвсем безжични, защото трябва да им се осигури електрозахранване. Ако пък съществуващата кабелна мрежа позволява лесно разширяване и промени, камерите могат да се свържат към централната конзола и чрез LAN кабели.

Всяка камера има два ярки, насочени светодиода, както и два модула за инфрачервена светлина. В комбинация с високочувствителен сензор вътре във всяка камера това би трябва да е достатъчно за добра видимост на разстояния, типични за къщата, дома, малкия офис, малкото заведение, включително и през нощта. Нощните изображения са пълноцветни.



Рекордер

Сърцевината на системата за видеонаблюдение е записващото устройство – мрежов рекордер, който се явява и Wi-Fi рутер за връзка с камерите. Той се свързва чрез LAN кабел към съществуващата мрежа.

Свързването на рекордера с камерите става автоматично – след включване на устройствата той сканира околното пространство и си ги „намира“ и присъединява. Това е лесно за потребители, които не се чувстват особено „на ти“ с технологиите и се боят от интерфейсите за конфигуриране.

От рекордера „излиза“ връзката към монитор, за да може гледаното от камерите да се вижда на голям дисплей. За целта има два видеоизхода – VGA и HDMI. Тази връзка с монитор е важна и по друга причина: чрез нея се случва управлението и настройването на устройството.

Вътре в кутията на записващото устройство е предвидено място за памет – твърд диск.


Паметта

Носителят трябва да е 3,5-инчов SATA HDD. Потребителят трябва да си го осигури сам, дискът не е включен в комплекта.

Компресията, на която разчита Tenda K8W-3TC, е по стандарта H.265. Това означава, че без компромис в качеството все пак се пести място на твърдия диск и той може да се използва дълго време.

Не на последно място рекордерът има и USB порт. Освен за включване на периферия с цел настройване на системата този порт служи и за прикачване на „флаш“ памет, която да дублира твърдия диск.

Готовност за външна среда

Камерите са проектирани за работа във вътрешна и външна среда – имат водоустойчив и прахоустойчив дизайн, покриващ стандарта IP66. Това значи, че могат да издържат на дъжд и сняг, на слънце и пек.

Освен картина, записват дуплексно двупосочно аудио.

Интелигентно разпознаване на нежелано присъствие

Като всяка уважаваща себе си марка, Tenda е вградила в своята система елементи на изкуствен интелект, каквито потребителите очакват в днешно време: например, разпознаване на нежелано човешко присъствие. Появи ли се човешка фигура в охраняваната зона, без да е желана, системата за видеонаблюдение ще изпрати предупреждение на своя собственик. Крадци, взломаджии и всякакви нежелани гости биват лесно различавани от фигурите на други случайно преминаващи субекти, например животни – изкуственият интелект е обучен за това.

В случай на поява на неканени гости системата може да алармира чрез звуков и светлинен сигнал: диодите светват и осветяват „героите“, задейства се и сирена. Е, надали всеки собственик би искал неговата система за видеонаблюдение да издаде, че е разпознала крадеца, но това всъщност е въпрос на настройки: фабрично системата идва с изключени светлинни и звукови аларми.

Мобилно приложение

Системата може да се наблюдава чрез специализирано мобилно приложение Tenda TDSEE, което е налично за Android и за iOS. То осигурява достъп до системата за видеонаблюдение от всяко място, стига потребителят да има интернет свързаност. От това приложение се правят и първоначалните настройки.

Наличност и цена

Комплектът Tenda K4W-3C с четири камери и рекордер е достъпен за покупки в търговската мрежа у нас от партньорите на китайския производител. Моделът се предлага на цена около 450 лв. с включен ДДС.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Tenda K4W-3TC – „направи си сам“ охрана с видеонаблюдение”

добавете коментар...

  1. Марин

    Наистина хубава и полезна статия!***

  2. Венелин

    Браво! Полезно. Благодаря!

Коментар