Твърди дискове над 30TB излизат тази година

Твърдите дискове остават актуални, благодарение на големия си капацитет и достъпна цена
(снимка: CC0 Public Domain)

Капацитетът на твърдите дискове продължава да нараства. По-късно тази година Seagate, един от двата водещи производителя на сторидж устройства, ще пусне на пазара HDD с обем над 30 терабайта (TB).

В средата на миналата година Seagate обеща да пусне твърди дискове с голям капацитет не по-късно от първата половина на 2023 г. Сега компанията обяви по-точни срокове за дебюта на своите 22TB и 24TB твърди дискове, а също така разкри кога пазарът трябва да очаква HAMR HDD с капацитет над 30TB.

Като част от последния си финансов отчет, Seagate потвърди, че 22- и 24-терабайтови устройства ще бъдат налични за продажба през текущото или следващото тримесечие на тази година. През третото тримесечие на 2023 г. компанията ще пусне първите масови 3,5-инчови твърди дискове по HAMR технология с капацитет над 30TB, съобщи Tom’s Hardware.

Технологията HAMR (магнитен запис с помощта на топлина), използва нов метод на магнитен запис, който позволява намаляване на размера на магнитната област за съхраняване на един бит информация, респ. увеличаване плътността на битовете.

В процеса на запис лазерен диод, монтиран на всяка глава, загрява за кратко малка част от плочата. Процесът на нагряване-охлаждане отнема наносекунди, докато самото устройство запазва магнитна и температурна стабилност.

От няколко години Seagate доставя първо поколение твърди дискове с HAMR технология на индивидуални клиенти, главно оператори на големи центрове за данни.

Според главния изпълнителен директор на компанията Дейв Мозли, пазарният дял на HAMR HDD ще остане относително нисък тази година. Въпреки това, с увеличаване на обема и намаляване на себестойността на тяхното производство, популярността им ще расте.

Съгласно обявените планове на Seagate, в началото на 2024-2025 г. компанията ще пусне твърди дискове с капацитет от 40TB, а до 2026 г. ще предложи устройства, способни да съхраняват 50TB информация или повече.

Seagate разкри, че вече е създала 3,5-инчови HDD плочи, които могат да поберат 5TB информация. Това отваря възможности за производство на твърди дискове с капацитет 50TB.

Очакваните 22TB твърди дискове ще използват CMR/PMR технология и 2,2TB плочи. Моделите с капацитет 24TB ще използват SMR технология за запис, уточняват от компанията.

Коментари по темата: „Твърди дискове над 30TB излизат тази година”

добавете коментар...

  1. Админ

    Първият ми твърд диск беше 10МБ (края на 80-те, втора употреба). x1000 за GB, още x1000 за ТБ … 🙂 За 30+ години 🙂

Коментар