И във Франция забраняват ползването на ChatGPT

Изкуственият интелект под формата на чатбот е заплаха за традиционното образование
(снимка: CC0 Public Domain)

Нашумелият бот с изкуствен интелект ChatGPT среща сериозен отпор в образователните среди и творческата общност, които виждат в негово лице заплаха за дейността си. Поредна забрана за използването на AI инструмента стана факт във Франция.

Институтът за политически изследвания (Sciences Po), една от водещите образователни институции във Франция, забрани използването на ChatGPT, за да предотврати измами и плагиатство, съобщи Ройтерс.

Безплатната платформа ChatGPT генерира текстове по поискване в почти всеки формат и на почти всяка тема: статии, есета, анекдоти и дори поезия. Това поражда опасения в различни индустрии относно плагиатството.

Институтът Sciences Po е изпратил имейл до всички свои студенти и преподаватели със забрана за ползване на ChatGPT и всякакви други инструменти, базирани на изкуствен интелект. Изключение правят произведенията, пряко свързани с AI технологиите.

Не е известно как ще се следи изпълнението на заповедта. Но ръководството на Sciences Po предупреждава, че наказанието за нарушаване на тази забрана може да бъде най-тежко – до изключване от учебното заведение или дори лишаване от възможността студентът да получи висше образование във Франция.

ChatGPT, казват от ръководството на института, повдига важни въпроси относно измамите и плагиатството. Подобни забранителни решения бяха взети преди това в учебни заведения в Ню Йорк и Сиатъл.

Междувременно Microsoft потвърди намерението си да инвестира 10 милиарда долара в разработчика на ChatGPT – компанията OpenAI, а главният изпълнителен директор на Nvidia – Дженсън Хуанг вече е спечелил 4,6 милиарда долара от този проект.

Коментари по темата: „И във Франция забраняват ползването на ChatGPT”

добавете коментар...

  1. haha

    @Йордан Към какво? Към затъпяването ли. Да, трудно е мислещите хора да се адаптират към празноглавците, които се екзалтират, че някой друг ще мисли влесто тях

  2. Anonymous

    чатбот е заплаха за “традиционното” образование

    чатбот е заплаха за АРХАИЧНОТО образование

  3. Anonymous

    Бюрократи си казват че са свършХни!

    …които виждат в негово лице заплаха за дейността си.

  4. Йордан

    Страх ги тресе, защото са неспособни да се адаптират.

Коментар