Samsung е „в по-добра позиция от всякога” да притисне Apple

Сгъваемите смартфони вече дават предимство на Samsung спрямо Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Тази година Samsung има всички шансове да притисне основния си конкурент Apple на пазара за смартфони, който минава през трудни времена, смята Набила Попал, директор изследвания в IDC, цитирана от портала Tom’s Guide.

По-рано експертите на IDC разкриха депресираща статистика за пазара на смартфони: през четвъртото тримесечие доставките са намалели с 18,3% на годишна база, а като цяло през изминалата година спадът е 11,3% – до 1,21 милиарда устройства. Това е най-лошият годишен резултат от 2013 г. насам, подчертават анализаторите, и причината е комбинация от негативни фактори като отслабване на потребителското търсене, инфлация и икономическа нестабилност.

Въпреки разочароващите цифри, Samsung не само запази пазарното си лидерство през 2022 г., изпреварвайки Apple по брой доставени устройства, но успя да увеличи дела си от 20% на 21,6%. Apple обаче също засили позициите си – делът ѝ се увеличи от 17,3% на 18,8%. Анализаторите отчасти отдават силата на лидерите в индустрията на тяхната водеща позиция в премиум категорията, която показва по-голяма устойчивост на настоящите предизвикателства.

„Сегментът от висок клас се оказа доста издръжлив в тежък икономически климат. Ако погледнете статистиката преди началото на пандемията, делът на устройствата, струващи $800, през последните три години (от 2019 г.) е нараснал със 7 процентни пункта”, коментира Набила Попал. По нейните думи, Samsung е „в по-добра позиция от всякога” да вземе пазарен дял от Apple.

„Те имат нещо, което Apple все още няма: сгъваеми устройства. Такива модели придобиха голяма популярност, особено през последната година. Сега това вече не е просто маркетингов инструмент, някаква краткосрочна прищявка или тенденция, а много жизнеспособен и обещаващ пазарен сегмент, който набира все повече и повече оборот и интерес от страна на потребителите”, казва Набила Попал.

Samsung дължи ръста си през 2022 г. на своите сгъваеми смартфони, както и на успеха на линията S22, допълва Попал.

Според анализаторите на TrendForce, около 12,8 милиона сгъваеми смартфони са навлезли на световния пазар през 2022 г. Очаква се тази година доставките да нараснат до 18,5 милиона броя.

Експертите на IDC са още по-оптимистични в прогнозите си. Доставките на смартфони със сгъваеми дисплеи през изминалата година се оценяват на 13,5 милиона единици. През 2023 г. се очаква увеличение с още 55,1%, а като цяло за петгодишен период (2021-2026) доставките на такива устройства ще се увеличат средногодишно с 38,7%.

Прогнозата на анализаторите е, че в края на периода – през 2026 г. – около 41,5 милиона сгъваеми смартфони трябва да навлязат на световния пазар, което ще съответства на пазарен дял от 2,8%.

Коментари по темата: „Samsung е „в по-добра позиция от всякога” да притисне Apple”

добавете коментар...

  1. ..

    Не знам, защо си мислите, че сгъваемите телефони са нек’ва невероятна мания.

    Аз лично не се кефя на пропорциите им. Дебелината им също ме дразни забележително много.

    На фона на сгъваемите устройства, цената на iPhone да изглежда разумна, което е направо абсурдно.

    Едно време бях един от първите потребители на социални мрежи, преди 5-6 години ги зарязах завинаги.

    Усещам, че и със смартфоните ще стане така – наближава момента да търся Нокия с фенерче …

Коментар