„Горчиво-сладка победа” за мрежа, обвинена в пиратство

След съдебна битка, продължила 14 години, доставчик на Usenet беше реабилитиран
(снимка: CC0 Public Domain)

Върховният съд на Холандия взе страната на доставчика на Usenet – News-Service Europe – в многогодишно дело срещу местната антипиратска група BREIN. Сайтът беше обвинен в неглижиране на нарушения на авторски права от своите посетители. След решение на първоинстанционния съд в полза на защитниците на авторските права, News-Service Europe затвори, като прецени, че изискването за внедряване на система за филтриране на съдържанието е икономически нецелесъобразно.

Usenet е една от най-старите мрежи, която се появи през 80-те години на миналия век и се се счита за предшественик на съвременните интернет форуми. Състои се от дискусионни групи, в които потребителите могат да публикуват съобщения. Мрежата, по-специално, позволява обмен на файлове.

През 2009 г. холандската асоциация на развлекателната индустрия BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) осъди местния доставчик на Usenet – News Service Europe (NSE), по това време един от най-големите в Европа като покритие на аудиторията, разказва за проточилата се 14 години съдебна сага TorrentFreak.

BREIN, представляваща интересите на филмовата и музикалната индустрия, поиска от NSE да премахне от своите сървъри всички материали, които нарушават авторските права на членовете на антипиратската асоциация. През 2011 г. Окръжният съд на Амстердам взе страната на защитниците на авторските права и нареди на NSE да изчисти сайта от незаконно съдържание и да предотврати появата му в бъдеще, като въведе механизми за филтриране на информация, публикувана от посетителите.

Служителите на Темида също стигнаха до извода, че NSE е съучастник в онлайн пиратството, при това напълно доброволно. Доставчикът на Usenet, от своя страна, прецени, че е непосилно скъпо да внедри контрол върху качено от потребителите съдържание и вместо това избра изцяло да прекрати операциите си.

Но представители на NSE решиха да защитят позицията си в съда докрай. И така през същата 2011 г. „заради принципа” доставчикът подаде жалба до Апелативния съд на Амстердам. След години на съдебни спорове през 2016 г. съдът издаде присъда, в която се казва, че NSE не трябва да носи отговорност за действията на потребители, които публикуват пиратски видеоклипове и музика.

Въпреки това доставчикът на Usenet, според съда, все пак е бил длъжен да предложи на притежателите на авторски права ефективна процедура за бързо премахване на тяхното съдържание при поискване.

BREIN не беше доволна от решението на апелативния съд и обжалва пред най-висшата инстанция – Върховния съд на Холандия. Въпреки че NSE беше ефективно неутрализиран, съдебно решение в полза на BREIN щеше даде на членовете му мощен инструмент в борбата срещу други доставчици на Usenet, които насърчават или не са достатъчно ревностни в борбата с проявите на мрежово пиратство.

BREIN демонстрира доста негативно отношение към някои комерсиални доставчици на услуги и по-специално на Usenet, описвайки техните сайтове като „убежище за пирати от всякакъв вид, в което собствениците на сайта, тези, които качват съдържание, и дистрибуторите работят в тандем, оправдавайки и печелейки от нарушаване на авторски права”.

NSE, от своя страна, се позиционира като „неутрален посредник”, който само предава и съхранява информация. Така, според представителите на сайта, към него трябва да важат същите изисквания, които например важат за услуги като YouTube и различни видове хостинг на файлове.

В началния етап от разглеждането на делото NSE срещу BREIN Върховният съд на Холандия е имал затруднения с определянето на границите на отговорността на администрацията на сайта и е планирал да разбере позицията на Европейският съд (най-високата инстанция на Съда на Европейския съюз) по този въпрос, отбелязва TorrentFreak.

Висшият съдебен орган на ЕС обаче изпревари спокойните си холандски колеги и постанови през юни 2021 г., че сайтове като YouTube, съгласно законодателството на ЕС, не носят отговорност за съдържанието, публикувано от техните потребители, стига да играят пасивна роля и да не разполагат с информация относно фактите за нарушения на сайта.

С други думи, услугата трябва да носи отговорност, ако разполагайки с информация, че нейните потребители изтеглят незаконно съдържание, не предприеме технически мерки за предотвратяване на пиратството или, което е още по-лошо, предоставя на потребителя инструменти, които умишлено са предназначени да публикуват защитени с авторски права материали.

Така на 27 януари 2023 г. Върховният съд на Холандия публикува решението си по делото NSE срещу BREIN, като призна правилността на апелативния съд и всъщност обяви победата на доставчика на Usenet. При произнасяне на присъдата си съдът се ръководи от идеята, че NSE има добре установена процедура за премахване на съдържание по искане на притежателя на авторските права и че липсва достоверни информация за нарушения на авторските права, извършвани на сайта.

След 14-годишен процес истината се оказва на страната на доставчика на Usenet. Вярно е, че победата на NSE над BREIN може да даде само морално удовлетворение – компанията отдавна прекрати дейността си, така че доказаната ѝ коректност няма да повлияе на съдбата на вече мъртвия сайт.

Според бившия технически директор на NSE – Патрик Шроурс, присъдата на съда бележи „горчиво-сладка победа”. Все пак NSE разчита на сравнително малко парично обезщетение от 65 хиляди евро. BREIN ще го плати, за да покрие съдебните разноски.

Коментар